Лусинда Райли е родена в Ирландия и след ранна кариера като актриса във филми, театрални постановки и телевизията написва първата си книга на двадесет и четири години. Книгите ѝ са преведени на над тридесет езика и са продадени в над десет милиона копия по целия свят. 

„Под маслиновите дървета“ е поредната завладяваща история на авторката, която ни напомня, че животът често е объркано пътуване, пълно с усмивки, сълзи, щастие и разбити сърца. Като майстор в жанра „романтика“ и с усет към доброто писане Райли ни поднася и историята за Хелена, Уилям и Алекс – синът на Хелена, преплитайки минало и бъдеще в едно, а звукът от сблъсъка се чува във всеки край на Света. 

Книгата ни връща двадесет и четири години назад във времето и ни напомня за вълшебната ваканция на Хелена в Кипър, където тя се влюбва за първи път. Съдбата я изправя пак на същото място, но в различно време и обстоятелства, а тайните, които е пазила от Уилям и Алекс, са напът да се разкрият. Къщата Пандора - наследството от кръстника на Хелена. се превръща в свързващото звено на цялото действие, а забавното лято под красивите маслинови дървета едва сега започва. 

„Разбира се, има едно нещо в тази стая, което се е променило до неузнаваемост – аз. Ние, човешките същества, завършваме по-голямата част от своята физическа и психическа еволюция през първите си години на тази земя – докато мигнеш, от бебе си станал напълно развит човек. Оттам нататък, поне външно, до края на живота си ние изглеждаме горе-долу по един и същ начин – просто някогашното ни младолико „аз“ постепенно се отпуска и става все по-малко привлекателно под зловредното въздействие на гените и гравитацията.“

Случайната среща с бившия Алексис - нейна любов от детството, задейства верига от събития, които разбиват на пух и прах тайните, преследвали живота ѝ от години, а този сблъсък между минало и настояще променя живота на цялото ѝ семейство.

В романа си Лусинда Райли се занимава и с проблемите на още едно семейство - най-добрият приятел на Уилям - Саша и неговата съпруга Джулс с двете им деца, едното, от които превърнало се в най-голям враг за Алекс. Да не забравяме и Клои - дъщерята на Уилям от предишен брак и приятелката на Хелена - Сейди, преодоляваща раздялата с последния си приятел.

Историята не е написана по очаквано предвидимия начин, заради мистерията която струи от всяка страница. А дневникът на малкия Алекс и участието му в книгата дава и една друга интересна гледна точка в романа, тъй като децата преживяват историите на родителите си по свой начин, особено в тинейджърската си възраст. 

Автор на текста: Весела Великова, книжарница"Хермес" -  Велико Търново