ГЛАВА 1.
„МОГЪЩИЯТ ДЖОРДЖ“

Трети ден единайсетметровата ветроходна лодка „Могъщият Джордж“, наета от пристанището на Кавала, описваше съвършени кръгове из пустинното море южно от Агиос Ефстратиос, северно от Хиос, западно от Лесбос и източно от Скирос. Всеки, който е плавал в онази част на Егейско море, знае, че там няма дори скала, в която да се блъснеш. От средата на описания квадрат до пристанището на най-близкия остров Стратилати има половин ден плаване, и то ако ветровете са благосклонни.
На 21 юли 2021 година един от тях, наричан от местните мелтем, задуха с подходяща сила и посока, за да може „Могъщият Джордж“ с еднакъв успех да се спусне право на юг към тюркоазените Додеканези или да свърне на северозапад към изумрудените Споради. Но руският ѝ екипаж, съставен от Иван Миклухо-Маклай, жена му – Маргарита Миклухо-Маклай, и сина им – Евгений Миклухо-Маклай, имаше съвсем друга цел: поне седмица да отбягват каквито и да е плавателни съдове по пътя си, още повече – да влязат в което и да е пристанище, независимо от размера му. Страхът, че ще ги арестуват и хвърлят в затвор, имаше ясна причина.
Ден след отплаването от Кавала екипажът хвърли котва в заливче на втория пръст на Халкидики, гледащо към стръмния купол на връх Атон. В прилив на радост от живота, а и връхлетян от обичайния за руснаците емоционален екстремизъм, 42-годишният Иван Миклухо-Маклай накара сина си Евгений да извади сигналния пистолет на лодката и да стреля във въздуха, което момъкът с квадратна глава, несъразмерно къси крака и мощен торс тутакси стори. 
Престоялата неизвестно колко време на борда ракета излетя от широката цев, но не потъна в тъмното небе, а кривна и се заби в отсрещното възвишение; след половин час целият рид, обрасъл със сухи храсти, гореше като факла, докато „Могъщият Джордж“ с максимална скорост на мотора се изтегляше от местопрестъплението, а съпругата Маргарита с пребледняло лице търсеше в интернет размера на минималните присъди в Гърция за умишлен палеж.
Окончателно я радикализира обстоятелството, че синът им преди седмица бе навършил осемнайсет години; да се разчита на съдебна снизходителност към малолетни престъпници бе наивно.
„Та той ще излезе от затвора на 28!“, изстена тя.
После грабна картата от капитанската маса, избра възможно най-пустата част на Егейско море, очерта кръг с розовия си маникюр и погледна заплашително съпруга си.
Оттогава бяха минали три дни.
Настъпи 21 юли 2021 година.