В края на 2019 г. с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ бяха издадени следните книги на емблематични пловдивски автори - „Болка, или Немият лебед“ от Йордан Костурков и „Рекет“ от Евгений Тодоров.

Знаците на Община Пловдив и Пловдив 2019

„Болка, или Немият лебед“ от Йордан Костурков
 
 
ЙОРДАН КОСТУРКОВ БОЛКА, ИЛИ НЕМИЯТ ЛЕБЕД
 
 Това е роман за една млада жена, преподавателка в провинциален университет – сама, самотна сред толкова много хора край нея. Тя знае всичко за всички, но познава ли себе си? Познава ли любовта, истинската любов и приятелството, не е ли прекалено наивна в преценките си. Главната героиня Лидия ни се разкрива сама в сюжета на романа „Болка“, както и чрез романа, който пише – „Немият лебед“, започнат като състезание с Антон.

Това е роман за любовта и само за любовта. За романтичната любов, но и за комичната, абсурдната, мелодраматичната любов, за невъзможната, но и за нещастната любов, за несподелената любов. Любовта на Лидия и Антон, на Марко и Айлин, на Ани и нейното момче, на доктор Йосифов, на Саня, на Евелина. В „Болка“ е разказана цялата история на Лидия и на всички, с които съдбата я среща.

Книгата може да видите тук.
 
 
„Рекет“ от Евгений Тодоров
 
РЕКЕТ_16
 
След 9 книги документалистика Евгений Тодоров най-после се е решил да навлезе в територията на художествената измислица. Макар че много от историите в тази книга изобщо не изглеждат измислени.

Времето на повествуванието – макар и да не е точно определено, може да се отнесе най-общо към онзи български феномен, наречен Преход.

При рязка смяна на икономическите и политическите модели настъпва дислокация на социални пластове, както твърдят специалистите. Едни хора изплуват на повърхността – много често като мръсна пяна, други потъват... Или бягат нанякъде.

В тази книга има цяла галерия герои на Прехода, които са успели да забогатеят и да придобият власт. Тези хора са ни сравнително познати. Някои от тях са възпети във високотиражни литературни произведения.

Тази книга обаче е различна. Тя се занимава най-вече с жертвите на Прехода, с онези интелигентни, а може би и талантливи хора, които не могат да намерят мястото, което заслужават. Някои от тях не искат да се примирят със системата. И тръгват срещу нея с едно от изпитаните й оръжия: РЕКЕТА...

 
Книгата може да видите тук.