София Лундберг е работила като журналист и редактор на списание. Дебютният й роман „Червеният тефтер“ се превръща в световна сензация. Критиците оценяват високо умението на Лундберг да отвежда читателите на пътешествие през времето и пространството, любовта и загубата, и определят писателката като блестяща нова звезда в скандинавската литература. 

 

 

Книгите винаги са били неразделна част от живота на София Лундберг. Още като дете я привличат като скъпоценни камъни и сред страниците им се чувства като у дома си. Чете съвременни и класически автори и мечтае един ден да стане писателка. 

Но първо трябваше да поживея, да събера преживявания – както нещастия, така и моменти, изпълнени с любов и радост. Именно те вдъхват живот на написаното, споделя писателката.

Относно идеята и посланията в третата й книга Лундберг разказва:

Бях провокирана от една нашумяла в последните години тема. Замислих се как жените се борят с белезите от миналото си. В новата си книга исках да представя две героини, които са преживели различни трудности и намират опора една в друга. А дъбът се превърна в метафора за миналото – едно дърво, което „все още е там“ и всяка година става все по-силно и красиво. Не е възможно да избягаме от миналото, но можем да се примирим с него. И исках героините ми да се излекуват и отново да открият щастието.

София Лундберг се интересува от психология и философия и неслучайно книгите й насочват вниманието ни към човешката психика, силата на духа и мъдростта, която хората натрупват с годините. Всичко това е застъпено в дебютния й роман „Червеният тефтер“. Във втората си книга „Въпросителната е половин сърце“ авторката изследва как събитията от детството ни се отразяват в зряла възраст. А третият й роман е една история за приятелството между две жени и преоткриването на себе си след разрушителна връзка.

 

По-късно през годината ще бъде публикуван и романът „Клуб Петък вечер“ – съвместен проект на София Лундберг, Алисън Ричман и М. Дж. Роуз. Сюжетът ще ни пренесе в началото на XX век в Стокхолм, за да проследим съдбите на художничката Хилма аф Клинт и нейните приятелки, които със своя необикновен поглед към изкуството се противопоставят на артистичните и обществените норми в един свят, изпълнен с препятствия и безразличие.