Новият завладяващ трилър от авторката на „Сушата“ излиза на български език през март. В „Оцелелите“ Джейн Харпър ни пренася в малко крайбрежно градче на остров Тасмания, където сякаш всеки от жителите крие тъмни тайни от миналото.

По повод романа Харпър споделя: Беше ми много приятно да работя по книгата. Обожавах да проучвам и да пиша за това невероятно място.

Ивлин Бей, Тасмания
Името на остров Тасмания произхожда от холандския мореплавател Абел Тасман, който стъпва на него през 1643 г. Интригуващата обстановка на този район се превръща в неразделна част от сюжета.
Макар че мястото на действието в „Оцелелите“ е измислено, описанията му са едни от най-ярките и поглъщащи, които някога ще прочетете. Ивлин Бей е малък крайбрежен град, отдалечен, но популярен сред туристите през лятото. Отличава се с красив залив, пещери и места за гмуркане.

Ето как Харпър представя малкото градче:
Ивлин Бей бе заобиколен от гористи местности от едната страна и морето от другата и когато родителите на Кийрън бяха на неговата възраст, съдбата на градчето се управляваше от риболова и лесовъдството. Днес младите караха корабчета за наблюдаване на делфини през лятото, а през зимата се мъчеха да се хванат като общи работници или каквото изпадне. Или пък напускаха града.

Три внушителни метални фигури се издигат на скалите на тасманийското крайбрежие в памет на жертвите на потънал преди век кораб. Местните ги наричат Оцелелите. Именно те дават името на романа и стават мълчаливи свидели на всички драматични събития в Ивлин Бей.

Кийрън проследи посоката, в която гледаше тя, към най-отдалечените скали, които се виеха от пещерите към морето. На самия им край пазеха три метални фигури в естествени размери. Оцелелите.
Оцелелите винаги се виждаха откъм скалите и морето, застанали достатъчно високо, за да не може нито най-силният прилив, нито най-лошото време да ги потопи изцяло под водата. Днес нямаше такава опасност – те стояха нагазили до колене и бдяха над спокойното море.

Скоро обаче нещо ще наруши това привидно спокойствие... Какво? Разберете от най-новия роман на Джейн Харпър.