В "Ръководство по кетогенна диета за начинаещи" ще научите основните идеи на кетогенния режим на хранене, неговите ползи и как най-лесно и успешно да го спазвате. Ейми Рамос се е постарала да направи едно кратко, но съдържателно обобщение на хранителния режим, което да бъде разбираемо за всеки, който за първи път се сблъсква с кето храненето.

"Нека да сме наясно: кетогенната диeта се спазва и през уикендите. Идеята не е да хапвате бонбони скришом, докато карфиолът не ви гледа. За да поддържате състояние на кетоза, трябва да сте упорити. След първата седмица без въглехидрати ще усетите такъв прилив на енергия, че ще се пазите от поничките и картофеното пюре като от огън."

Основната идея на хранителния режим е да консумирате богати на мазнини и бедни на въглехидрати храни. Този начин на хранене не само ви улеснява топенето на килограми, но и помага при различни заболявания, казва авторката. За разлика от повече диети, в които ви се налага да гладувате, тук се храните пълноценно и се чувствате сити през целия ден. При следването на кетогенен режим на хранене, тялото се учи да използва мазнините вместо въглехидратите като източник на енергия. Това състояние се нарича китоза.

"Когато започнете да спазвате кетогенната диета, е важно да обясните на най-близките си приятели и роднини колко е важно това за вас и кои храни се опитвате да избягвате. Това ще ви помогне, когато сте на гости или се храните навън. В началото околните може да не ви подкрепят и това е напълно нормално. Повечето хора консумират много въглехидрати и малко мазнини, а кетогенната диета е пълна противоположност. Просто се съсредоточете върху себе си и желаните резултати. "

Следването на хранителния режим ще доведе до промени в начина ви на живот, в готвенето и хранителните ви навици. Освен това авторката съветва и да "изчистите" дома си от вредни храни и изкушения, за да спазвате по-лесно режима. Какво да купувате и от какво се нуждаете в кухнята - Ейми Рамос ще ви даде конкретни препоръки за всичко!

А рецептите в края "Ръководство по кетогенна диета за начинаещи" ще ви накарат сериозно да се замислите дали да не започнете кетогенната диета веднага!

 

Автор на текста: Дарина Ташева, книжарница "Хермес" - Стара Загора