Интересен факт е, че историята в най-новия роман на Джоджо Мойс е вдъхновена от личните преживявания на авторката. „В обувките на някой друг“ представя историята на Саманта и Ниша, които разменят саковете си във фитнеса и така Саманта се озовава със скъпи, изработени по поръчка червени обувки „Лубутен“, а Ниша с невзрачни и обикновени обувки. Дали и по какъв начин се променя съдбата на всяка от тях обаче? 

Ниша е част от хайлайфа на обществото, омъжена за богат бизнесмен, ползваща се със специални привилегии в обществото, когато изненадващо съпругът ѝ подава документи за развод без никакви обяснения. 

Животът на Саманта сякаш се разпада постепенно – любимият ѝ съпруг Фил е изпаднал в тежка депресия, по цял ден лежи на дивана и зяпа телевизия, шефът ѝ следи зорко всяка нейна крачка, постоянно намира недостатъци относно работата ѝ и е застрашена от уволнение. 

В историята срещаме и името на Джасмин, която пък работи като камериерка в луксозния хотел „Бентли“. Когато не е на смяна в хотела пере и глади дрехи, за да си докарва допълнителен доход. Живее в тясно и малко жилище под наем с дъщеря си Грейс. 

И Андреа, която води тежка битка с рака, останала без работа, но имаща до себе си най-добрата приятелка в лицето на Саманта. 

Съдбите на четирите жени се преплитат и макар да са толкова различни като начин на живот, характер и възприятие за света, намират общ език, помагат си в най-трудните моменти за всяка от тях и се сприятеляват. 

„Сам отново усети, за пореден път, загубата на предишния си живот като отворена рана. Светът беше пълен с последни моменти, мислеше си тя. Последният път, когато вдигаш детето си. Последният път, когато прегърнеш родител. Или когато сготвиш вечеря в къща, пълна с хората, които обичаш. Или когато правиш секс със съпруга, когото някога си обожавала и който ще си тръгне, защото си се превърнала в откачена, изпълнена с негодувание и побъркани хормони идиотка. И никога не осъзнаваш, че това е последният такъв момент, иначе ще бъдеш завладян от тяхната трогателност, ще се вкопчиш в тях като луд, ще заровиш лице и никога няма да ги пуснеш. Сам се замисли за последния път, когато се беше свила и притиснала до тялото на Фил. Ако беше знаела, че е последен, щеше ли да постъпи различно? Дали щеше да бъде по-търпелива? По-малко гневна?“

„В обувките на някой друг“ е трогателен роман за човешките взаимоотношения и изненадите, поднесени от съдбата. Без съмнение Джоджо Мойс отново ни предлага четиво, с което ни кара както да се замислим и натъжим, така и да се усмихнем.

Автор на текста: Лора Лазарова, книжарница Хермес – София