В „Корейска книга на щастието“ Барбара Дж. Зетуър, литературен агент по професия, разказва за особеностите на корейската култура, начин на мислене и на живот. С истории от личен опит, както и наблюдения от пътуването ѝ до Южна Корея, тя ни запознава с разнообразни аспекти от светогледа на корейското общество - от изцяло ежедневни ситуации като етикет при запознанства и общуване до задълбочен коментар върху конфуцианската ценностна система, която стои в основата на общността.

Всяка глава от книгата обхваща някакъв значим елемент от корейската култура - авторката ни запознава с редица особености, сред които етикета по запознанството и ежедневното общуване, концепцията за семейството и дома, ролята на храната като ритуал и преклонението пред природата. Във всяка глава са поместени и интересни предложения за дестинации, описани така ярко и увлекателно, че човек ги вижда като на картичка. След като описва и някои централни за светогледа ценности, които са ѝ направили впечатление, авторката ги обобщава като уроци, които с годините е извлякла за себе си, а сега споделя и с читателя. И тъй като храната е съществена част от корейската култура, всяка глава завършва с традиционна корейска рецепта, която ѝ е станала любима по една или друга причина. Често те са споделяни с нея от корейските ѝ приятели, предавани са в поколенията и са своеобразен сантиментален "подарък" за авторката, който тя споделя и с нас. А подаряването на нещо малко, но символично, е важна част при запознаването с нов човек, както научаваме в първа глава.

В Сеул, "пулсиращото сърце на Корея", авторката намира своя втори дом. Корейската философска концепция за „хан“, „хънг“ и „чонг“, която според нея е в основата на успехите и модернизацията на страната, я вдъхновява и приютява. „Хан“ е трансформиращата сила на страданието. В тази идея тя вижда отразени "смелостта и силата на духа, родени от отчаянието и болката". „Хънг“ е чувството на радост, което човек изпитва в уюта на семейни събирания или когато е сред природата, а „чонг“ е изкуството да даваш безвъзмездно. "Чонг", според авторката,"е невидимата нишка която свързва всички нас". По повод тази концептуална триада, тя казва:

"Тези културни ценности, често споменавани в корейските предания, поезия и музика, съставляват генетичната памет на корейския начин на живот".

Тази устойчива във времето ценностна система според нея е в основата на щастливия живот и просперитета. Тя е толкова вкоренена в корейската култура, че нейни проявления могат да бъдат проследени в привидно всяка сфера от живота. Именно това дълбоко впечатлява авторката.

С лекота и известен хумор, но и дълбок респект, Барбара Дж. Зетуър ни запознава с културата на един народ. „Корейска книга на щастието“ обаче е нещо повече от книга за корейската култура - тя е и своеобразен пътеводител из една страна, която неслучайно някога е била наричана "Земята на утринното спокойствие". Корея, представена през нейния поглед, хармонично съчетава традиция и модерност. Авторката ни подарява наниз от уроци, деликатно вплетени измежду увлекателни истории. Един от най-въздействащите, които отнася със себе си като безценен сувенир и които споделя с читателя, е идеята, че щастието може да бъде избор. "Сега сме щастливи" е утехата, която получава от будистки монах в момент на трудност:

"Сега сме щастливи е фразата която мотивира моята духовна и ментална трансформация през годините. Научих се да ценя природата и простотата и да давам безусловна подкрепа. Научих, че дълбокото и безкрайно страдание е част от живота, но може да бъде подчинено и трансформирано в стимул и удовлетворение. И най-важното, открих нов смисъл в това да бъда щастлива и пълна с енергия."


Автор на текста: Даниела Кирилова, книжарница „Хермес“ - Велико Търново