Шедьоврите на Руми са вдъхновили безброй хора през вековете. Притчите обхващат вътрешното изследване и интензивността, които характеризират философията на Руми, правейки този уникален глас на мистицизъм и желание съвременен, но едновременно с това оставайки верен на оригиналните стихове. В този том читателите ще се сблъскат със същността на прозренията на суфизма в преживяването на божествената любов, мъдростта и природата на човечеството и на Бога.

Това не е книга, която можеш да прочетеш веднъж. Тази книга е библия, спътник, карта на душата, на живота и на цялата Вселена. Ще я носите със себе от стая в стая – в спалнята, на бюрото, в раницата си, в парка - където и да е, може да ви е необходим бърз достъп до просветена поезия и напътствия. Ако сте готови, тази книга ще ви даде потвърждение. Ако не сте - тази книга ще ви даде отговори и причини да продължите да търсите, да се опитвате да опознаете любовта. Ако сте влюбени, тази книга ще ви накара да осъзнаете себе си. Руми е вечен и всеки път, когато прочиташ неговите стихотворения, е като да ги четеш за първи път. Тази книга трябва да бъде ежедневно посвещение за всеки човек.

"Мъдри човече, дървото, за което говориш, е Дървото на познанието, което расте във човешкото сърце! Ако не искаш да останеш победен, време е да пренебрегнеш това, което виждаш на повърхността и да се концентрираш върху същността.“

Оригиналните преводи великолепно предават прозренията на Руми в човешкото сърце и неговите копнежи със своята подписваща страст и смелост, фокусът върху екстатичното преживяване на неотделимостта на човешката и божествената любов.

Притчите на Руми, събрани в "Книгата на Руми", са красиви, вдъхновяващи и достъпни за всеки, който се стреми към религиозно или духовно търсене или просто иска вдъхновение за всеки ден.

 

Автор на текста: Деница Бояджиева, книжарница "Хермес" - Велико Търново