Шарън Камерън демонстрира талант и високо литературно майсторство в тази незабравима история за героизъм и смелост, блестящо претворена в роман, който отвежда читателите директно в центъра на най-мрачните събития от Втората световна война.

Стефания Подгорска е израснала във ферма с родителите си и своите многобройни братя и сестри. Когато навършва 13 години фермата й отеснява и момичето поема път към по-големия град Пшемишъл. Късметът й се усмихва и получава работа при еврейското семейство Диамант, което държи местен хранителен магазин. Стефания, по прякор Фуся се радва на топлото отношение на г-жа Диамант, която има няколко сина, но не и дъщери. В крайна сметка Фуся се премества да живее в тяхната къща, където среща първи любовни трепети в лицето на един от синовете Диамант, Изио.

 

В хода на войната семейството е заточено в гето, а смелата тийнейджърка рискува живота си, пренасяйки храна и провизии в тяхна подкрепа. Когато веднъж се връща на гости във фермата Фуся разбира, че майка й и брат й са заточени на принудителен труд в Германия, а шестгодишната й сестра живее при овдовял съсед, който я бие и държи гладна. Разтърсена, Фуся не се замисля и отвежда сестра си в Пшемишъл, където намира нова работа и възможност да поеме грижа за себе си и сестра си. Едно неочаквано похлопване на вратата им обаче превръща живота на двете момичета в истински трилър.

Братът на Изио, Макс е скочил от влак, поел към лагер на смъртта. Стефания взема решение да укрие Макс и в крайна сметка още други дванадесет евреи. Всяко следващо почукване по вратата на малката квартира обаче може да означава смърт за всички. Невъзможно е да се изброят всички смели решения, които взима Стефания, в опит да спаси героите в историята. История, която ще ви държи будни докато четете, но и за дълго време след като затворите последната й страница. Злото, извършено в тези времена на ужас хваща читателя за гърлото и го изправя пред неудобната истина, че хората могат да са хищни и неморални.

В тази книга ще видим точно това – хора в тяхната най-лоша светлина, но и млади сърцати души, които самоотвержено рискуват живота си за да спасят други, чийто живот зависи от техните бързи действия и смели решения. Бъдете готови да прочетете този великолепен роман на един дъх.

Подгответе се и с носни кърпички, все пак това е едно емоционално четиво. Ще бъдете потопени в автентичния разказ за живота на Стефания Подгорска, претворен в един завладяващ роман, предопределен да се превърне в класика.

 

Автор на текста: Даниел Костов, книжарница "Хермес" - Бургас