Въпреки че съм голям фен на Агата Кристи и нейните романи, не мога да се похваля с енциклопедични познания за личния й живот. "Талант за убийство" обаче ми даде шанс да разбера повече за нея като достоверна и пълнокръвна личност.

През декември 1926 г. кралицата на криминалните романи преминава през много лични и професионални проблеми. От една страна усеща силно липсата на починалата си наскоро майка, но и не може да се примири с това, че съпругът й я оставя, заради друга жена. В професионално отношение се сблъсква с други предизвикателства - успехът на „Убийството на Роджър Акройд“ създава натиск от страна на читателите й да завърши час по-скоро следващия си роман - „Мистерията в "Синия експрес“. В този момент тя внезапно изчезва и въпреки че цялата държавна машина е впрегната да я търси, ненадейно я намират в хотелска стая десет дни по-късно. Известната писателка обаче не си спомня как се е озовала там и какво й се е случило през дните на отсъствие.

Мистерията никога не бива разгадана, но Андрю Уилсън създава интригуваща история за случилото се през тези десет дни в „Талант за убийство“. В началото на историята Агата Кристи се озовава на лондонска железопътна гара. Първо е нападната, след това спасена и изнудвана от един и същи човек - д-р Курс, който иска от нея да извърши перфектното убийство. Страхувайки се не само за живота си, но и за живота на хората, които обича, Агата Кристи няма друг избор освен да се покрие и да направи всичко, което този мъж иска от нея. Агата Кристи - геният зад създаването на герои като Еркюл Поаро, госпожица Марпъл и много невероятни и засукани истории, тук е представена преди всичко като любяща майка, която би направила всичко, за да защити дъщеря си; като съпруга, влюбена в съпруга си, за когото се надява, че няма да я напусне; като дъщеря, която все още скърби след смъртта на майка си; като автор на бестселъри, който чувства натиск от читателите си; и не на последно място като жена, която подценява себе си, силата на характера си и външния си вид. Андрю Уилсън я изобразява като жена със страхотен ум, но представяйки ни нейните страхове, надежди и несигурност, той я прави да изглежда истинска и уязвима.

Романът фокусира вниманието ни не само върху Агата Кристи, но и върху други герои, които взимат участие в историята. Д-р Курс е представен като диаоболичен и тъмен човек, злодей от нейните книги. Друг герой - офицер Уилям Кенуърд, който отговаря за разследването, смята, че авторката е мъртва, а съпругът й има нещо общо с това, затова и иска да го докаже (въпреки че изглежда добър човек, Кенуърд дразни с прекалена доза претенциозност и самоувереност). И накрая: младата журналистка Уна Кроу, която разследва изчезването на авторката, решена да докаже на света, че не е просто богато момиче без амбиции, а жена с мозък, който знае как да използва. Красиво и умно написан, "Талант за убийство" е вълнуващ криминален роман, който ще ви държи будни до последната страница.

 

Автор на текста: Даниел Костов, книжарница "Хермес" - Бургас