Когато главните герои на един роман са деца, несъмнено ги следват магични случки. Романът на Бен Милър е чудесен пример, изпълнен с въображение и неочаквани ситуации, който ни води в света на класическите приказки. Такива, каквито ги познаваме, но и с усещане за нещо колкото плашещо, толкова непредвидимо и вълнуващо! 

Всичко започва с появата на най-новия супермаркет в града, който предлага огромно разнообразие, както и най-примамливите намаления.

„– Ако искаш някой възрастен да си купи нещо, - промълви си той, - направи го евтино.“

„При Грим“, се превръща в любимата дестинация на децата и родителите им, защото има от всичко за всекиго! Там Лана си избира книга с приказки, която, по думите на дребното старче, е твърде страховита за дете на нейната възраст. И както може да се досети всеки, когато забраниш нещо на дете, то го иска още повече.

„– Ако искаш едно дете да прочете нещо… - прошепна си той – просто му кажи, че е забранено.“

Точно сега, когато брат ѝ Харисън счита, че е твърде пораснал за игри, Лана намира приказките за вълнуващи. И колкото повече интересът ѝ расте, толкова повече тя търси пътя си към новия супермаркет. Без да подозира, че там има таен портал към самите приказки. Толкова реалистичен, че просто няма как да не е истина! 

„Изведнъж Лана осъзна как нямаше значение, че майка ѝ е взела книгата. Не и когато можеше да премине през портала на насипните бонбони и да влезе в която приказка си поиска!“

Когато, по случайност (или не съвсем), тя попада в замъка на Дивата роза, Лана е във възторг. Любопитството ѝ е събудено и няма нищо по-важно от това да се върне отново в приказката „Спящата красавица“, за да разбере повече. 

Когато двамата с Харисън посещават „При Грим“ и Лана му разказва за преживяванията си, той не иска да ѝ повярва. Но Лана не приема „не“ за отговор. Затова единственият начин брат ѝ да повярва на историите за Дивата роза е да се убеди сам.

„– Как може една приказка да е страшна? – поинтересува се Харисън. – Всички са пълни с принцеси,  балове и щастливи завършеци. Скука!
– Повярвай ми – рече злокобно дребното старче, - приказките са всичко друго, но не и скучни.“

Без да подозират в какво се забъркват, двете деца се впускат в едно невероятно, същевременно съвсем реално приключение. А от „Спящата красавица“ преминават към света на „Хензел и Гретел“, където ги очаква зловеща изненада! 

„Денят, в който попаднах в приказка“ е едно смело приключение за всяко дете! 

Автор на текста: Пламена Иванова - книжарница "Хермес" - Централ