В електронната книжарница на Издателска къща „Хермес“ предстоят „Book Days” (Книжни дни) с отстъпки до 70% и сега е добър момент да вземете подаръци за всеки, който обича книгата. Във времена на криза какъв по-ценен подарък от книга, която да ви донесе практически знания за това как по-успешно да управлявате бизнеса си и работните процеси, както и да подобрите общуването в работна среда. Книгите с бизнес насоченост са голяма част от каталога ни и са идеалният коледен подарък както за колега, така и за вашите служители, които искат да усъвършенстват себе си.

В тази статия ви представяме бизнес книгите от каталога на ИК „Хермес“, които трябва да имате в своята библиотека.

 

"10 задължителни четива по
комуникация" и "10 задължителна четива по емоционална интелигентност"

 

В тези две книги ще откриете по десет статии от авторитетни специалисти, подбрани за вас от екипа на „Харвард Бизнес Ревю“. В тях водещи експерти ви дават съвети как:

– успешно и убедително да защитите идеите си;
– да достигнете до публиката;
– вдъхновите околните;
– спечелите доверието на събеседниците си и да постигнете консенсус;
– поставите цели на базата на общи интереси;
– да вземате умни решения, базирани на емпатия към околните;
– как да изградите емоционална ловкост.

„Малка книга за мъдростта на големите мениджъри“

 

В книгата ще намерите най-вдъхновяващите и мъдри цитати на легендарни бизнес лидери и водещи икономисти – като Дейл Карнеги, Питър Дракър и Джеф Безос. Тези прозрения съдържат фундаментални истини за мениджмънта и предлагат безценна помощ за всеки, който заема или се стреми към ръководна длъжност. Приложени в работата, те подобряват уменията и задълбочават разбирането по редица практически управленски въпроси.

„Малка книга за големите теории в мениджмънта“

 

Ако сте мениджър, който се стреми да управлява ефективно, не е нужно да четете купища книги, за да се справите с проблемите в работата си.
„Малка книга за големите теории в мениджмънта“ ще ви помогне:
– да се запознаете с широк спектър от мениджърски теории, контекста им и как да ги използвате;
– да установите и разберете вашия мениджърски стил;
– да подобрите общуването с колегите и мотивирате екипа си;
– да изградите ключови умения за успешно изпълнение на задълженията си;
– да бъдете по-ефективен мениджър

„Как да общуваме на работното място”

 

Сега не работим точно в стандартната работна среда, но е напълно възможно, ако спадате към преобладаващия процент хора, вие да не харесвате работата си. Може би това се дължи на критичния ви или твърде контролиращ шеф, или пък на недисциплинираните ви подчинени. Възможно е и колегите ви да са интриганти и подмазвачи или пък заядливи клиенти да ви докарват до лудост. Каквато и да е причината, лошата новина е, че не можете да влияете на поведението на другите. Добрата новина е, че ако промените подхода си към околните, ще повлияете на отношението им към вас и работата ви ще е по-приятна и продуктивна. Уважавана специалистка по комуникативни умения и бестселърова авторка, Лейл Лоундз представя 72 изпитани техники как да общуваме в работна среда, за да избегнем неразбирателствата и да постигнем целите си по-лесно.

„Заобиколени от идиоти”

 

Общуването с различните хора винаги ще си остане най-голямото предизвикателство, независимо дали в работен или в личен аспект. Затова и скандинавецът Томас Ериксон пише „Заобиколени от идиоти“. В книгата той анализира отличителните характеристики на четирите основни типа поведение, които разделя на четири цвята, и ни показва кое ги прави толкова различни. Разпознаването и разбирането на поведението на отсрещната страна е ключово умение за комуникацията. Идеята не е да се лепят етикети или да манипулираме околните, а да започнем да ги разбираме. Книгата би била особено полезна при съставянето на екип в работна среда - да знаеш как да съчетаеш хората, за да могат да си помагат, да се мотивират взаимно, а не да си пречат.


„Единственото нещо“

 

В забързаното ни ежедневие всеки се пита как може да постигне повече с много по-малко усилия. Отговорът на този въпрос идва от Гари Келър и Джей Папсън. С помощта на графики и забавни истории те показват как да организираме максимално ефективно времето си, да оптимизираме начина си на работа и да подредим приоритетите си в работата и личния живот. Вече стотици компании прилагат този лесeн и ефикасeн подход, за да повишат резултатите си. Гари Келър е помогнал на хиляди хора да изградят успешни кариери, да постигнат промяна в личен план и да се наслаждават на живота.

 

„Да натиснем Refresh”

 

С тази книга главният изпълнителен директор на „Майкрософт“ – Сатя Надела, разказва за пътя си от Индия до заставането му начело на компютърния гигант в условия на тежка конкуренция. За личната трансформация, за промените в „Майкрософт“ и технологиите, които скоро ще окажат огромно влияние върху живота на всички хора. Тя оповестява настъпването на нова ера в дигиталните иновации – като изкуствения интелект, смесената реалност и квантовите компютри. Тя показва как хората, организациите и обществата могат и трябва да се променят – да натиснат бутона Refresh – в непрестанното си търсене на нова енергия и нови идеи.

„Неустоими“

 

В днешния свят смартфоните са превзели нашия живот и профилите ни в социалните мрежи са по-важни от това, което реално се случва около нас. В своята книга Адам Алтър проследява развитието на поведенческата пристрастеност и обяснява защо толкова много от днешните продукти са неустоими. Въпреки че тези „умни“ устройства свързват хората от всички краища по света, притегателната им сила често се оказва пагубна. Алтър обяснява как да се възползваме максимално от тези устройства, като едновременно с това подобрим общуването помежду си. И още по-важно – да намалим вредното влияние от модерните технологии върху здравето и щастието на нашите деца.

Тези и още много други книги ще бъдат с намаление по време на акцията Book days, която ще се проведе в периода 24 – 29 ноември. Ако желаете да закупите книги за своите служители, може да се свържете с нас на order@hermesbooks.com.