Количка 0
0,00 лв.

Планетите и ритъмът на човешкия живот

От: Светла Балтова

Няма наличност
SKU
202064011
Раздел: Езотерика

Човешкият живот, с всичките му неочаквани обрати, се тъче от невидимите нишки на планетните ритми.

Раздел: Езотерика

Човешкият живот, с всичките му неочаквани обрати, се тъче от невидимите нишки на планетните ритми. Човекът като микрокосмос отразява движението на космичните тела. Факторите на рождения хороскоп въздействат както върху физическото ни тяло, така и върху живота ни като цяло. Познанието за влиянието на небесните тела върху характера и съдбата ни ще ни позволи да бъдем в точното време на точното място, заети с най-подходящите неща.

В книгата ще откриете информация за:

  - Дванадесетте зодиакални знака и четирите елемента: огън, земя, въздух и вода.
  - Психофизическо влияние на дванадесетте архетипа.
  - Четирите рождени хороскопа: тропикален, сидерален, хелиоцентричен и херметичен.
  - Слабите места в рождената карта; показателите на здравето.
  - Слънчево-лунния цикъл: в рождения хороскоп и в прогресия.
  - Планетните цикли. Влиянието на планетите, изразено в транзити, прогресии и дирекции.

Когато сглобите това знание в една цялостна картина, ще придобиете по-дълбоко разбиране за себе си в настоящето и осъзнавайки миналото, ще откриете посока за бъдещето.

Раздел: Езотерика
Повече информация
ISBN 9789542613145
Цветност черно/бяла
Издател Хермес
Корица мека
Брой страници 192
Дата на издаване 2014 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Планетите и ритъмът на човешкия живот
Вашият рейтинг

Влияния на планетите. Планетни принципи

Въведение: Една несериозна астроигра:

Представете си един кралски двор. Кралят/кралицата сте вие.

Слънцето в рождения ви хороскоп подсказва какви са качествата ви на крал. Дали си служите с огнения меч на вдъхновението, вярата, куража (Слънце в огнен знак)? Или царувате, обгърнат с въздушната мантия на интелигентността и съобразителността (Слънце във въздушен знак)? Дали носите земния скиптър на трезвомислието, търпението и постоянството (при Слънце в земни знаци)? Или летите на колесница на фантазията, състраданието и готовността за саможертва (Слънце във водните знаци)?

И сега – какви са взаимоотношенията ви с персонажите от вашия двор?

Най-близо до вас е вашата дясна ръка, вашият глашатай и момче за всичко - Меркурий (сега бихме го нарекли „връзки с обществеността”).

Малко по-далеч, но не много – е онази/онзи, който прави живота ви красив, внася радост и комфорт в ежедневието ви, защото знае какво харесва душата ви – Венера.

Ах, не съм забравила кралицата майка. Но тя понякога е твърде далеч. Вгледайте се добре в нея, защото видимо или невидимо, тя дърпа конците в царския двор. Тя е Луната – вашето подсъзнание.

Да направим преглед на армията: Марс. Какви са защитните ви сили? В какви отношения сте с вашата армия? А тя самата как е екипирана? Върнете се на описанието на елементите, чиито начини на проявление описахме по-рано във връзка със Слънцето.

Следва вашият пръв съветник и наставник – Юпитер. Какви са взаимоотношенията ви с него?

А Сатурн? Старият крал, който винаги е мрачен, има доста опасения и може би все още не ви дава да проявите себе си като крал слънце? Особено ако е съвсем близо до вас?

В двора се проявяват и външни фактори: посланиците ви, които ви свързват с далечни земи, изобщо – отварят света за вас. Това прави вашият Уран. Жреците и свещениците – Нептун, които са мъдри, освен ако не са измамници, държащи в заблуда цялото кралство и вас самия. И тайните служби - Плутон. Те знаят всичко, но вие не знаете всичко за тях, затова внимавайте, защото, когато се активират, може да ви изненадат.

Останаха два образа, които отскоро са приети за пълноправни членове на кралския двор: единият е магът, лечител и учител – Хирон. Повечето от членовете на двора не искат да имат вземане-даване с него, но и не искат да го настроят срещу себе си. Дано сте в добри отношения с него, иначе ще учите чрез болката. Другият е най-загадъчната фигура, ковачът Вулкан, останал напълно незабелязан. Никой, наистина никой не знае, че той е изковал вашата броня и кралския ви меч, с който можете да побеждавате.

И сега – по-сериозно. Следва кратко описание на планетните енергии, действащи както като принципи в духовния живот, така и като функции във физическото тяло.

Слънце

Светлината на индивидуалния дух, източникът на живот, връзката с нашия истински Аз.

На ментално ниво се проявява като осъзнатост за истинската ни същност. То е воля за живот. Управлява жизнената сила, етерното тяло и нашата жизнеспособност като цяло.

Органи и функции в тялото: под негово влияние са слънчевият възел, зрението, сърцето, далакът и имунната система.

Силно, но небалансирано проявените слънчеви качества се изразяват в налагане на волята ни над другите. Тези хора са успешни и доминиращи, но с течение на времето стават твърде властни и започват да се проявяват нарушения в някои от гореизброените области.

Луна

Аспект на душата, съхраняваща всичко преживяно във всички прераждания, формообразуващият принцип.

Областта на подсъзнанието у нас, паметта на материята. Емоционалните реакции и темпераментът. Луната свети с отразената светлина на Слънцето, в личния хороскоп тя представя онази част на ума, която създава отраженията на истинската реалност чрез създаване и съхраняване на мисловни форми. Тя е нашата връзка с колективната човешка душа и водите на астралните светове. Тази връзка се проявява чрез отражателната функция на ума, въображението и фантазията.

Органи и функции в тялото: всичко, което е свързано с възпроизводство и месечния цикъл у жената. Всички функции за създаване на благоприятна, омекотена среда: течностите в тялото, в частност лимфната, плевралната, синовиалната течност, а също и хрущялите. С Луната е свързана „паметта” на клетките. Има връзка и с мозъчната дейност. Влияе върху регенеративните процеси и храносмилането.

Меркурий

Принцип на свързване и комуникация: интелигентност, учене, предаване на знание в достъпна за ума форма.

Посредник между висшия и конкретния ум. Осъществява връзки. Носи методи за лекуване и знание за Вселената и човека. Управлява ритмите в човешкото тяло.

Органи и функции в тялото: Меркурий управлява всички процеси на трансмисия - пренасяне, в организма. Такива са проводящата функция на нервната система и кръвоносните съдове. Той е съуправител и на мозъчните центрове, и на периферните нерви – еферентни и аферентни, т.е двигателни и сензорни; също и на кръвоносната система. Заедно с Луната той определя ритмичността на процесите в тялото. Управлява дихателната система. Органи под специфичното управление на Меркурий са гласните връзки, въздухоносните пътища и белите дробове, кухините на съдовете; горните крайници. Сетивата: очи, уши, нос, докосване, вкус.

Венера

Символизира любовта и красотата. Венера внася красотата на духовните светове във формите на материята. Дава артистичност и естетичен усет. Изразява любовта в различните й форми. Събужда чувството за споделяне, дава социална ориентация, балансира и хармонизира.

Органи и функции в тялото: управлява анаболните процеси, изобщо внася баланс в обмяната на веществата. Стимулира процесите на натрупване, складиране; оформя заоблеността на тялото чрез подкожната мазнина. Заедно с Луната управлява всички течности, които имат омекотяващи функции: ставна, плеврална и пр. Има влияние върху поддържане гъвкавостта на съединителната тъкан: фасции, ставни връзки, сухожилни влагалища. Заедно със Сатурн управлява бъбреците, кожата. Има особено значение за еластичността на тъканите и в частност – кожата. Управлява гърлото и заедно с Меркурий – щитовидната жлеза. Управлява венозната циркулация заедно с Юпитер.

 

Марс

Марс е воинът у нас, принципът на активната енергия, насочена навън.

В живота на душата той представлява волята за реализация, за налагане на своя отпечатък в околната среда, както и необходимите за това смелост, устрем и воля за победа. Марс е оръжието, с което воюваме.

Органи и функции в тялото: управлява всички защитни функции в организма. Стимулира надбъбречните жлези, мъжките полови органи, мускулната система. Активира процесите на катаболизъм с освобождаване на енергия. Управлява киселите сокове, необходими за храносмилането – стомашен, панкреатичен, жлъчен сок, като жлъчният мехур е специфично Марсов орган. Има връзка с желязото в кръвта, червените кръвни клетки и заедно със Слънцето управлява имунната система, по-точно нейните защитни функции. Участва в процеса на кръвотворене в костния мозък.

 

Юпитер

Той представя принципа на пространството – външно и вътрешно, физическо и духовно. Носи разширение.

Дава широта на духовно и умствено ниво и изобилие на физическо; на ментално ниво – дълбоко философско разбиране за живота, религиозно чувство; благородство, ентусиазъм; свързан е с право, закон, чест и истина.

Органи и функции в тялото: стимулира процесите на растеж, развитие, натрупване; управлява хипофизата (заедно със Сатурн) и чрез нея - баланса на жлезите с вътрешна секреция. Управлява черния дроб и Лангерхансовите острови на панкреаса, въглехидратната обмяна и производството на инсулин, влияе върху усвояването на хранителните вещества и процесите на анаболизъм и натрупване на маса. На клетъчно ниво управлява храненето и изграждането на клетката; разрастването на клетките.

Сатурн

Принципът на мъдростта и висшата справедливост. Управител на ритъма, който наричаме време и кармата.

Определя ограниченията, които душата трябва да приеме при влизането си в конкретна материална реалност. Култивира дисциплина, търпение, акуратност – качества, които се изработват в материалните светове. На ментално ниво дава задълбочено изучаване на всеки обект.

Органи и функции в тялото: това е структуриращият и уплътняващ принцип в тялото. Отмерва ритъма на дълготрайните процеси. Управлява скелета и костната система, кожата и нейните придатъци: косми и нокти. Заедно с Юпитер управлява чернодробните функции и тези на хипофизата. Свързан е с паметта.

Уран

Светлината на знанието.

На душевно ниво той поддържа връзката с Космоса, развиването на способностите за възприемане на фините енергии, носи свободолюбие и идеализъм, разрушаване на всички граници, разделящи хората. Носи прогрес и изобретения, особено свързани с електричеството и съобщителните средства. Управлява природното електричество.

Функции в тялото: управлява нервната система, мозъчната дейност и онези части от очите, които, когато са развити, виждат отвъд спектъра на светлината.

Урановата енергия е като мощен електричен поток и когато не можем да се справим с нея, предизвиква нервна възбуда, тикове, мускулни спазми, кожни обриви, загуба на тегло, безсъние. Електричният принцип на ума става твърде активен и изтощава тялото.

Нептун

Космичната обич. Изразява универсалната, безусловна любов.

На душевно ниво носи състрадание, мистично чувство, медиумични способности.

Органи и функции в тялото: управлява функциите на епифизата, „третото око”.

Когато Нептуновото влияние е небалансирано, то се изразява в състояния на откъснатост от физическата реалност, всякакъв вид зависимости, депресивни състояния, както и неясни болестни състояния с неразбираем произход и неподдаващи се на обичайно лечение. Връзката на астралното тяло с физическото е по-хлабава и индивидът е много „флуиден”, много медиумичен и податлив на външни влияния.

Плутон

Принципът на трансформацията.

Изразява пълно преустройство на егото, смърт и новораждане. Символизира концентрирана психична сила, преодоляване на вътрешните блокажи, извисяване.

Органи и функции в тялото: регенеративните процеси. Той управлява двата големи процеса на преход: раждането и умирането.

Хирон

Гореописаните планетни действия и принципи са добре наблюдавани и описани. В последните години се натрупва все повече опит по отношение влиянието на Хирон. Той не е свързан с прояви в определени органи и физиологични процеси. Влиянието му се изразява най-вече в учене чрез преодоляване на критични обстоятелства с помощта на духовни практики и умения. Има отношение към преподаването и получаването на духовни знания с практическа насоченост и тяхното приложение.

За Вулкан мога да кажа само, че след като намерите местоположението му в хороскопа си, което само по себе си е трудна задача, и след като сте тръгнали по пътя на духовна реализация, можете да наблюдавате как с неговите инструменти се разкъсват някои пречки, които са спъвали потока на слънчева енергия в живота ви. Вашето вътрешно слънце започва да изгрява все по-ярко. Големият български астролог Николай Дойнов дори смята, че онова, което наричаме „индивид от Слънчев тип”, всъщност трябва да се нарича „Вулканов тип”.

Отново ще се върнем на планетите с тяхната характеристика, когато разглеждаме планетните цикли.

След като имаме тези основни понятия за влиянието на планетите и знаците върху физическото тяло и фините тела – емоционално и ментално, и след като знаем принципите, които те изразяват, можем да свържем нарушенията в някои физиологични процеси и в дейността на някои органи с нарушеното равновесие между съответстващите им планетни енергии, проявяващи се в астрологичните знаци, и в крайна сметка с неравновесието на четирите стихии.

Разгледайте хороскопа си: всеки от дванадесетте зодиакални знака управлява един дом, изключение правят вметнатите знаци. В съответния дом имаме задачата да проявим най-висшата характеристика на знака – това е програмата максимум. Трябва обаче да се огледаме и за най-неприятната му характеристика. Дали вие я проявявате, или сте невинен и я проявяват спрямо вас, няма значение. Животът си играе с нас „Игра на огледала” и много често неща, които лежат дълбоко в областта на нaшето несъзнавано, се отразяват във или чрез човек от обкръжението ни. Ние непрeстанно се сблъскваме с негoвите неприятни качества, без да разбираме, че той ни шлифова, че изчистваме от подсъзнанието си утайки, които не желаем или просто не можем да видим. Ако човек, който никога не е виждал огледало, застане пред него и види пред себе си едно лице, омазано с кал, се опита да търка огледалото, за да почисти човека пред себе си, няма да успее. Разчитайки на интелигентността на читателя, няма да подсказвам как ще се изчисти лицето в огледалото.

В следващата част на книгата ще ви предложа начин да разгледаме хороскопа си, оценявайки слабите му страни. Въоръжени със знанието за четирите хороскопа, можем не само да видим кои са слабите ни места и точките на напрежение, но и защо са точно такива.