Готвенето не е сложна наука. Хората го правят, откакто са се научили да използват огъня преди повече от един милион години. Представи си колко храна е сготвена оттогава насам! В кулинарията е много важно вниманието към детайлите. А това са четирите тайни на професионалните готвачи.
ТАЙНА №1: ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО
Ако се учиш да готвиш, по всяка вероятност използваш рецепти. Ще ти е нужно известно време, за да разбереш начина на изразяване в кулинарията.
- Започни с основните неща. За колко порции е рецептата? Колко време ще ти отнеме приготвянето й?
- Увери се, че разполагаш с необходимите продукти и кухненско оборудване.
- Следвай стриктно рецептата, особено когато готвиш някое ястие за първи път.
ТАЙНА №2: СЪСРЕДОТОЧИ СЕ
Готвенето изисква активното участие на готвача.
- Измервай продуктите внимателно. Ако пресолиш ястието, ще развалиш вкуса. Ако сипеш твърде малко бульон, оризът може да загори.
- Добрите кулинари използват всичките си сетива: зрение, слух, допир, обоняние и вкус.
ТАЙНА №3: ГРИЖИ СЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА СИ
Да, ножовете и котлоните могат да бъдат опасни. Ако изпитваш притеснения, потърси помощ.
- Използвай нож, който е подходящ за големината на ръцете ти и уменията ти. Научи се как да държиш и използваш нож.
- Мий ръцете си, преди да готвиш.
- Мий ръцете си след обработка на сурово месо, риба или яйца.
- Храните, които се консумират сурови (например салата), никога не трябва да влизат в контакт с продуктите, нуждаещи се от термична обработка (например пилешко).
- Никога не оставяй нищо на котлона без надзор.
ТАЙНА №4: ГРЕШКИТЕ НЕ СА СТРАШНИ
Когато допускаме грешки, ние научаваме много неща.
- Опитай се да разбереш къде си сбъркал/а. Може би е трябвало да настроиш таймера, за да не забравиш сладките във фурната. А може би е трябвало да отмериш продуктите по-внимателно.
- Ако ястието ти не е перфектно, не се тревожи. И несполучливите сладки са вкусни. Ако се радваш на „грешките“ си, и другите ще им се радват. Не забравяй: ти готвиш и това е чудесно.