Количка 0
0,00 лв.

Енигмата Сборяново

От: Драгомир Богомилов

Интригуващи факти и любопитни хипотези за един от най-мистичните археологически резервати в България - "Сборяново"
Драгомир Богомилов е журналист и фотограф. През последните десет години е част от екипа на проф. Диана Гергова и участва в археологическите проучвания в резервата Сборяново. Той е първият фотограф, заснел уникалното златно съкровище, разкрито през 2012 г. Част от заснетите от него неповторими находки са публикувани в авторитетни издания като списание National Geographic и френския Le Figaro. Някои от кадрите на автора са представяни на фотоизложби в САЩ, Великобритания, Русия, Швейцария и Башкирия.

Преди повече от 2000 години територията на днешния резерват Сборяново е била център на мистичните ритуали на гетите. Древният тракийски народ е издигнал тук над 100 могили, които пресъздават небесни съзвездия и отразяват стремежа към безсмъртие на душата и хармония между Земята и Вселената. 
„Енигмата Сборяново“ представя интригуващи факти и любопитни хипотези за изследваните до този момент могили, съкровища, гробници, храмове и светилища.
Като пряк свидетел на археологическия процес през последното десетилетие, Драгомир Богомилов ни показва находките в резервата чрез своите 100 уникални фотографии. Книгата ще ви направи съпричастни и с по-ранни открития на територията на резервата, включително Царската гробница, която е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Повече информация
ISBN 9789542620990
Цветност цветна
Издател Хермес
Корица мека
Размери 16.5х23.5
Брой страници 160
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Енигмата Сборяново
Вашият рейтинг
Мнозина са чували за Седемте чудеса на света. Самото им споменаване предизвиква човешката фантазия и препраща съзнанието ни към забележителни места, обвити в мистерия и със спиращо дъха очарование. Описвани и възхвалявани от векове, те са намерили трайно място в научната и художествената литература, а от началото на ХХ век са притегателни цели за филмовата и фотографската документалистика, за учени и пътешественици. 
От тези седем чудеса на античната култура в наши дни са запазени само пирамидите в Египет. Това ни дава достатъчно основания да потърсим нови творения, дело на човешката мисъл, дух и стремежи. 
Съществуват много удивителни древни монументи, които заслужават да бъдат включени в един нов и по-широк списък с чудеса. Аз ги наричам „новородени места“, защото са открити едва преди около век и все още набират популярност сред широката публика.
Тази книга представя едно уникално място, което притежава характеристиките и потенциала да бъде сред най-интересните в световен мащаб. Осеяно с чудесни паметници, които грабват вниманието на туристи и изследователи, археолози и историци. Това място е Историко-археологическият резерват „Сборяново“. 
В древността това е била територията на древните гети – хора, които са се стремили към хармония с природата и са вярвали в живота след смъртта. Тяхната мисия е била да следват концепцията „Както е горе, така е и долу“, имайки предвид пренасянето и пресъздаването на небесния ред тук, на Земята. 
За да постигнат това, гетите са осеяли огромна площ с могили. Най-голяма концентрация в границите на резервата може да бъде видяна между селата Малък Поровец и Свещари и разкрива изумителни геометрически изчисления и астрономическо познание. 
Най-известният и познат сред обществеността обект тук е Гинина могила, под която през 1982 г. е открита Тракийската царска гробница, позната като Свещарската гробница. Откритие, което довежда до сериозни и задълбочени археологически проучвания в резервата. 
Поради впечатляващата комбинация от изключителна архитектура и богата декорация тя е сред деветте български паметника, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Събраната информация подкрепя хипотезата, че в Сборяново се е намирал Хелис – древна столица на гетите, а резерватът е част от дълго търсената географска локация Даусдава. 
Резултатите от разкопките през последните над 30 години помогнаха на учените да изградят обширен модел на живота в региона през ранния елинистичен период. През вековете тази територия е била център на различни религии, на процъфтяващ културен живот, политически прогрес, изключителен духовен живот, на могъща династия и люлка на мистични ритуали, практикувани от тракийското племе гети. 
Днес Сборяново е популярна дестинация за почивка и отбелязване на празници. Това, което гетите са ни оставили като наследство, е все още предмет на изследване и интерпретация.
Енигмата Сборяново се намира в Лудогорието – местност, разположена в Североизточна България, между Добруджа, река Дунав и долината на река Бели Лом. Тази територия има ясно очертани природни граници и в много аспекти се отличава от районите около нея. 
Исторически факт е, че след падането под османско владичество в края на XIV век, турците, които се установяват тук, дават името на региона на техен език – Делиорман, което в превод означава „луда гора“. Оттук идва и днешното широко използвано име на български език – Лудогорие. 
В Лудогорието има два големи исторически обекта от световно значение. Единият е в град Разград, където е бил построен древноримският Абритус. Другата значима забележителност в Лудогорието е Сборяново. Намира се на север от Абритус и има много тайни, които да ни разкаже. 
Това очарователно природно кътче, което носи следите от духа, култовете и религиозните виждания на траките, е само на 40 км от река Дунав и около 120 км от Черно море. Красиво и магнетично, мястото е било от стратегическо значение за различните цивилизации, живели тук преди десетки векове и оставили след себе си множеството паметници и светилища в неговите граници.
Това е едно от онези редки места, където археологически паметници съществуват в среда, която не се е променила много през вековете. Територията обхваща древни укрепени селища, храмове и могилни некрополи отпреди хилядолетия, както и природа, съхранила растителни видове и птици, някои от които застрашени от изчезване.
Четиринайсетте официално регистрирани пещери правят региона един от най-богатите в това отношение и представляват интерес за спелеолози, палеонтолози и петрографи. 
По всичко личи, че гетите и траките като цяло са изграждали своите селища на прецизно избрани места, където естествените дадености – скали, вода и вятър – са събрани в едно цяло и могат да бъдат включени в техните тайнства, целящи хармония с природата. 
Резерватът е разположен между селата Свещари и Малък Поровец. Той обхваща площ от над 800 хектара, като над половината от тях са гори. 
Живописният район на Сборяново включва два големи тракийски некропола. Всеки от тях е с дължина 1900 м и ширина 200 м. Те са разделени от река Крапинец (Царацар), за която се предполага, че в древността е била по-пълноводна и вероятно се е вливала в Дунав. Западният некропол обхваща 19 могили, докато Източният, който е в близост до село Свещари – 27.
Ако се добавят и могилите с малки размери и онези с почти губещи се конфигурации, броят им в двата некропола би нараснал до общо 62, превръщайки ги в най-големите некрополи в цяла Европа.