Количка 0
0,00 лв.

Енеаграмата. Пътеводител за себепознание и личностно израстване

От: Беатрис Честнът и Уранио Паес

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
202022201
19,95 лв.

Настоящият наръчник за духовна трансформация се основава на мъдростта на енеаграмата – изключително точна древна система, която описва 9 личностни типа и служи като рамка за разбиране на човешкото его и планиране на процеса на израстване. Този психологически и духовен модел има за цел да ви помогне да опознаете по-добре себе си и околните.

Пътеводител за себепознание и личностно израстванеНастоящият наръчник за духовна трансформация се основава на мъдростта на енеаграмата – изключително точна древна система, която описва 9 личностни типа и служи като рамка за разбиране на човешкото его и планиране на процеса на израстване. Този психологически и духовен модел има за цел да ви помогне да опознаете по-добре себе си и околните. 


В книгата ще откриете:
•    отделни глави, посветени на всеки от типовете, в които са описани техните основни характеристики, модели на поведение и подтипове;
•    практически напътствия как да използвате информацията, за да извлечете максимална полза от нея;
•    задълбочен анализ на връзките на вашия личностен тип със съседните и противоположните типове и конкретни насоки какво да заимствате от тях.


С помощта на учението на енеаграмата можете да откриете истинската си същност, да се изправите пред тъмните си страни и да реализирате пълния си потенциал! 

 

 

Повече информация
ISBN 9789542621935
Тегло 0.400000
Цветност черно/бяла
Издател Хермес
Размери 14,2х21
Преводач Снежана Милева
Брой страници 352
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Енеаграмата. Пътеводител за себепознание и личностно израстване
Вашият рейтинг

Единственият човек, който ти е писано да станеш, е този, който сам решиш да бъдеш.

РАЛФ УОЛДО ЕМЕРСЪН

 

Вие не сте личността си. Тогава кои сте?

Вероятно като повечето хора сте избрали тази книга, защото искате да разберете по-добре себе си. Защо постъпвате и реагирате по един или друг начин? Защо, колкото и да си мислите, че сте си „научили урока“, продължавате да правите едни и същи грешки? Как можете да подобрите взаимоотношенията си и коя е причината за неуспеха на предишната ви връзка? Защо в живота ви има проблем, който просто не можете да преодолеете?

Е, за всичко това си има причина. Има причина и да ви е трудно да разберете действията си.

Казано най-общо – станали сте зомби.

Не, нямаме предвид, че буквално сте един от живите мъртви, а че животът ви минава в зомбирано състояние – на автопилот, без да съзнавате своята истинска същност и вътрешна реалност. Като повечето хора.

Тази книга може да ви помогне да се събудите от това състояние, като ви запознае с енеаграмата – мощен инструмент за израстване, базиран на неподвластна на времето мъдрост. Енеаграмата може да ви освободи от защитните, самоограничаващи модели, за да достигнете много по-всеобхватно възприятие за себе си. Тя ще ви покаже кои сте всъщност, като ви покаже кои си мислите, че сте. Само тогава ще знаете със сигурност кои сте – и кои не сте.

 

 

Какво е енеаграмата?

 

Енеаграмата е сложен и изпълнен със значение символ, имащ връзка с редица системи на познание като психология, космология и математика. Тя е в основата на изключително точна типология, която описва 9 личностни типа, и служи като рамка за разбиране на човешкото его и планиране на процеса на израстване. Като психологически и духовен модел, който трасира конкретни пътища за вътрешно развитие, тя ни помага да се „пробудим“ за своята същност, като ни разкрива навиците и слепите петна, ограничаващи израстването и трансформацията ни.

Енеаграмата е изградена от 9 личностни типа, базирани в 3 „центъра на интелигентност“, които определят как приемаме и обработваме информацията, постъпваща от външния свят.

 

– Когато мислим и анализираме, ние използваме мисловния център. Той е доминиращият при типове 5, 6 и 7, чийто опит се оформя чрез разума. Тези типове са аналитични и с богато въображение, умеят да планират и да осмислят нещата, но са склонни да разчитат твърде много на логиката и твърде малко на чувствата и емоциите.

– Когато изпитваме емоции и установяваме връзка с хората, ние използваме сърдечния център. Той е доминиращият при типове 2, 3 и 4 и техният опит се обуславя от чувствата. Тези типове обикновено притежават емоционална интелигентност и емпатия, държат на връзката си с другите, но са склонни да се фокусират твърде много върху представата, която създават у хората, и се боят от отхвърляне.

– Когато възприемаме живота чрез сетивата си, ние използваме телесния център. Той е доминиращият при типове 1, 8 и 9 и техният опит се обуславя от сетивните усещания. Тези типове обикновено са ангажирани и отговорни, ценят истината и честта, но са склонни към осъждане и често им липсва гъвкавост.

 

Ние губим баланса, когато използваме един от тези центрове повече, отколкото другите два. Енеаграмата ни помага да осъзнаем този дисбаланс и да го поправим.

Всеки от деветте типа от енеаграмовия кръг може да бъде дефиниран от гледна точка на една основна стратегия за оцеляване, съставена от възприети модели и подбуди. Ние, хората, развиваме несъзнавани стратегии за избягване на болезненото и неприятното. Когато се възприемаме като събирателното на тези несъзнавани модели, губим представа за истинската си същност и възможности. Фактът, че тези стратегии са несъзнавани, прави трудно (или дори невъзможно) да ги приемем и преодолеем. В действителност обаче ние сме много повече от това, за което се мислим – и енеаграмата ни помага да го осъзнаем...