На 14 март 2022 г., няколко седмици след като руските войски навлязоха в Украйна, снимката на Марина Овсянникова обиколи света. Журналистката предизвика невиждан скандал в държавната телевизия, като по време на директен ефир нахлу в студиото на новините с плакат, осъждащ войната и руската агресия. Тя е арестувана, след това поставена под домашен арест и я грозят десет години затвор.

Въпреки че успява да замине за Германия и навсякъде я приветстват като герой, Марина скоро е въвлечена в информационна война. Някои я набеждават за британски шпионин, други – за агент на ФСБ, а собственият ѝ син се отрича от нея. Овсянникова пренебрегва реалната опасност и се връща в Русия, за да се бори за попечителството над дъщеря си. Преди да започне процесът срещу нея, двете все пак успяват да избягат в чужбина.

В тази книга смелата журналистка и майка разказва своята история. Тя рискува всичко в името на истината, но нейното послание дълго ще отеква не само по света, но и в оглушителната тишина на пропитото от кремълската пропаганда руско общество.

 

 


Тези, които мълчат, подкрепят военните престъпления на Путин.

Тези, които поддържат пропагандата, подписват договор с Дявола.

Интервю с Марина Овсянникова

 


 © dpa / Annette Riedl

 

 

Как успяхте да избягате от Русия и то докато сте под домашен арест?

Успях благодарение на помощта на организацията "Репортери без граници". Моят адвокат ми каза, че единственият начин да се спася от затвора е да избягам. За щастие с мен беше и дъщеря ми. Без нея никога нямаше да напусна Русия. Стана в петък вечерта, отрязах електронната си гривна и се качихме в колата. Сменихме седем превозни средства. Малко преди границата колата ни затъна в калта и трябваше да продължим пеш. Ориентирахме се само по звездите. Беше истинско приключение.

 

Как се почувствахте, когато започна руската атака срещу Украйна?

За мен това беше истински емоционален шок. Нещо напълно неочаквано. Не съм си и представяла война между руснаци и украйнци. Баща ми беше украинец. Починал е, когато съм била на пет месеца. Като дете трябваше да избягам от Грозни с майка ми, след като руските войски разрушиха апартамента ни. Ето защо съм толкова потресена от съдбата на украинските жени и деца, които сега също губят домовете си.

 

Какво Ви провокира да се изправите срещу терора и агресията и то в национален ефир?

Бях толкова ядосана, че не можех да мълча. Първо исках да протестирам в центъра на Москва. Всичко беше подготвено, но синът ми ми попречи, като ми взе ключовете от колата. Тогава реших да се появя в Първи канал, който е част от пропагандната машина на Владимир Путин.

 

Вие бяхте част от тази машина в продължение на години. Как се променяше тя?

Да, започнах през 2003 г. В началото беше нормален канал с истински новини, но стъпка по стъпка Путин го преустрои за целите си. За 20 години той унищожи всички независими медии в Русия. Останаха само лоялните на режима, които разпространяваха фалшиви новини.

 

През пролетта на 2022 г. от Die Welt Ви назначиха за кореспондент в Украйна. Бяхте силно критикувана в този период. Разбрахте ли защо?

Да, това беше моята грешка. Украинците не искат да виждат хора с руски паспорти, докато руските войски унищожават страната им. Целта ми беше да покажа на руснаците какво наистина се случва там. Но украинците ме нарекоха шпионин. В същото време в Русия бях предател.

 

Защо се върнахте в Москва миналото лято? Не ви ли беше страх, че ще ви вкарат в затвора?

Ако не се бях върнала, нямаше да видя дъщеря си повече. Бившият ми съпруг, който е верен на режима, щеше да ми я отнеме. Страхувах се от затвора, но и Путин го беше страх, че ако ме арестуват, ще се превърна в героиня. Намериха друг начин да съсипят живота ми. Започнаха информационна война срещу мен. Поведението ми изненада Кремъл. Не се вписваше в тяхната система, която е изградена върху лъжи и корупция. Те не разбираха как воден от съвестта си, човек може да жертва всичко в името на истината.

Тъй като не ме осъдиха, продължих да протестирам. Защото всяка дума срещу войната, изречена на руска територия, е безценна. Накрая бях осъдена на домашен арест.

 

Какъв, според Вас, ще е ходът на войната?

Тази война ще приключи в деня, в който Путин умре. Неговият режим трябва да бъде унищожен, той е военнопрестъпник, той съсипа бъдещето на страната ни. Украйна трябва да спечели. Затова има нужда от силна подкрепа и оръжия от Запада.

 

Написахте книга за това, което Ви се случи. Какви са бъдещите Ви планове?

В моята книга „Не на войната“ исках да опиша отвътре как руската телевизия се превърна в пропагандна машина. В бъдеще планирам да правя проекти с „Репортери без граници“, да се боря за истината и да подкрепям политическите затворници в Русия и особено жените.

 

Загубихте ли много приятели в Русия?

Да, някои ме нарекоха предател по новините. Майка ми и 18-годишният ми син също прекъснаха контактите си с мен, защото подкрепят Путин. Неговите механизми за промиване на мозъци подействаха дори на тях. Аз обаче продължавам да им изпращам новини, особено за случващото се в Украйна. Истински новини, а не пропаганда.

 

Съжалявате ли за постъпката си днес?

Не, защото не трябва да се примиряваме с войната. Тези, които мълчат, подкрепят военните престъпления на Путин. Тези, които поддържат пропагандата, подписват договор с Дявола.

 

 

Източник: Wiener Zeitung

Виена

11 март 2023 г.