Количка

Лиза Сий

Лиза Сий

Лиза Сий е родена в Париж, но израства в Лос Анджелис. Дете на американка и китаец, тя прекарва много време с роднините си в Китайския квартал. Историите им я вдъхновяват да напише първата си книга „На златната планина. Стогодишната история на моето китайско-американско семейство“. Книгата проследява животa на прадядо й – Фонг Сий, който преодолява безброй житейски несгоди, докато се установи в Америка и накрая става патриарх на Китайския квартал в Лос Анджелис.

Докато прави проучвания за „На златната планина“, Лиза започва да работи и по първия си роман – „Цветна мрежа“, който се превръща в национален бестселър и е включен в класациите на Ню Йорк Таймс и Лос Анджелис Таймс за най-добри книги за 1997 г. За „Цветна мрежа“ писателката е номинирана за наградата „Едгар“ за най-добър дебютен роман. Следват още две криминални заглавия от същата серия: „Интериорът“ и „Костите на дракона“.

Освен на писанетo, Лиза Сий посвещава времето си и на редица инициативи, популяризиращи традиционната китайска култура и изкуство и културната история на китайските емигранти в САЩ. През 2001 г. Организацията на американските жени от китайски произход й връчва наградата „Жена на годината“, а през 2003 г. получава отличие за дейността си от Музея на американците от китайски произход.

Най-големия си успех като писателка обаче Лиза Сий постига с романите „Снежно цвете и тайното ветрило“ и „Любовта на Божур“, които й носят световно признание. Първият тираж на „Снежно цвете и тайното ветрило“ буквално е разграбен от книжарниците в САЩ. Книгата заема челни позиции в престижните класации на бестселъри няколко поредни месеца. Издадена е в над 35 страни и награждавана многократно. През 2011 г. по романа е заснет и филм.

 

Книги на Лиза Сий

1 Артикул

Настрой възходяща посока
на страница

1 Артикул

Настрой възходяща посока
на страница