Количка 0
0,00 лв.

Георги Мишев

Георги Мишев

Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“ и др.

По негови сценарии са заснети филмите: „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др.

 

Носител е на много признания и награди:

 • Заслужил деятел на културата (1981)

 • Специална награда на XV кинофестивал на българския игрален филм (1978)

 • Награди от кинофестивали в Локарно, Карлови Вари, Москва и др.

 • Националната награда за детска литература „Петко Р. Славейков“ (2003)

 • Голямата награда за литература на Софийския университет (2006)

 • На 27 април 2006 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ – за принос в утвърждаване престижа на Ловеч в страната и чужбина.

 • На 7 март 2014 г. получава Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“, връчвана от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата.

Георги Мишев Иванов е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешко. Завършва Техникума по ветеринарна медицина „Цанко Патарински“ в Ловеч и журналистика в Софийския университет.

В периода 1958–1967 г. е окръжен кореспондент на в. „Септемврийче“ в Ловеч и е член на литературен кръжок „Христо Кърпачев“. През 1966 г. е организатор и съставител на първия алманах на писателите в Ловеч, озаглавен „С дъх на люляк“.

Книги на Георги Мишев

5 Артикули

Настрой възходяща посока
на страница
 1. Дунав мост
  Георги Мишев
  17,95 лв.
 2. -20%
  Сламено сираче (Златно перо)
  Георги Мишев
  Специална цена 3,96 лв. Редовна цена 4,95 лв.

  0,99 лв. 20 %

5 Артикули

Настрой възходяща посока
на страница