Мануела Инуса е една от обичаните авторки на любовни романи. Със своята поредица за Валери Лейн тя плени много сърца и стана любимка на читателите по света. Сега Инуса ни представя нова поредица, която също обещава да бъде красива и изпълена с доброта, любов и приятелство.

Първата книга от поредицата „Калифорнийски мечти” - „Зимна ванилия“, ни запознава със Сесилия (Сесе) или както я наричат всички - Повелителката на ванилията. Сесе живее в красивата и живописна долина Напа, меката на винопроизводството, в която преди много години нейният баща решава да направи един романтичен жест и да засади вместо лозя - ванилия. Ванилията, която става неизменна част от живота на Сесе и баща й и на която тя посвещава живота си. Освен че отглежда подправката, Сесе приготвя и всякакви вкусни изкушения с нея. Цялото й време е заето с фермата и отглеждането на ванилията. Сесилия е толкова отдадена на своята страст, че не й остава време за личен живот, камо ли за любов. Изключение правят срещите с най-добрата й приятелка Джулия, с която имат традиция да се срещат всеки петък и да прекарват деня заедно.

Двете с Джулия са близки още от деца, споделят си всичко и се подкрепят една друга. И двете са имали нелек живот - Джулия е имала трудно и изпълнено с разочарования детство и бяга от миналото в слънчева Калифорния, готова за нов живот с нови хора. Сесе пък преодолява загубата на майка си и продължава живота си, грижейки се за фермата и баща си. Приятелството им е силно и неразрушимо. И тук, както и в поредицата за Валери Лейн, Инуса ни показва силата на приятелството и вярата в доброто.

Двете приятелки са преживели разочарования в любовта, които са ги ранили дълбоко. И двете искат да обичат и да бъдат обичани, но страхът от ново разочарование ги спира. И все пак не всичко е такова, каквото изглежда. По щастливо стечение на обстоятелствата ванилията на Сесе се прочува след телевизионно предаване, което посвещава на нея цял епизод, разказвайки за уникалните качества на нейната подправка. Предаването печели на Сесе популярност и нови клиенти, а чрез своята харизма тя успява да очарова Ричард Банкс - хотелиер, притежаващ хотел на езерото Тахо. Той е толкова запленен от Повелителката на ванилията, че иска на всяка цена да се запознаят. И му хрумва страхотна идея, в която на помощ му идва неговият най-добър приятел Мичъл. Дали Ричард ще се окаже човекът, който Сесилия е чакала? Човекът, готов да направи за нея това, която баща й е направил за майка й?

„Знаеш ли Сесе, в живота е изключително важно да намериш човек, който те разбира, не ти пречи да бъдеш себе си и те прави по-добра. И иска да остане с теб до края на дните ти. Вярно, не е лесно да го намериш, но понякога дори не е нужно да търсиш, тогава съдбата просто събира двама души без предупреждение, все едно те поразява гръм. И е толкова... неописуемо красиво да застанеш пред този човек и да осъзнаеш, че е единственият..“

За Сесилия и Джулия следва седмица, изпълнена с предизвикателства, през която двете приятелки ще се впуснат в снежно приключение на вълните на любовта. Седмица, след която животът и на двете ще се промени коренно.

„Да, понякога човек оглупява от любов, макар да не го иска. Любовта е непредсказуема

Преплитайки различни съдби, Мануела Инуса създава сюжет, в който всеки ще открие по нещо за себе си и живота си. Чрез различните истории на героите, авторката успява да балансира между трудните и деликатни теми и развлекателната същност на романа.

Може би човек трябваше да погледне смъртта в очите, за да оцени наново живота

„Зимна ванилия“ е роман за приятелството, любовта, вярата в живота и хората. Едно пътешествие в ароматния свят на ванилията!

 

Автор на текста: Темелина Трайкова, книжарница Хермес - Стамболийски