И през 2023 г. „Хермес“ ще продължи да радва своите почитатели с интересни заглавия от обичани български и чужди автори. Сред тях са Джоджо Мойс, Жозе Родригеш душ Сантуш, Мануела Инуса, Кристина Кампос, Джени Хейл, Ивинела Самуилова и др. През следващата година ще излязат и спомени за Нери Терзиева от Евгений Тодоров.                                                                                                                                                                                                                                                                                    В селекцията на „Хермес“ попадат и бестселърови заглавия от нови автори. 

 

През 2023 г. Джоджо Мойс се завръща с изключителен нов роман! Забавна и същевременно трогателна история за две коренно различни жени, принудени от обстоятелствата да си разменят местата. Дали биха могли да се завърнат към предишния си начин на живот? Или преживяното ще ги промени завинаги?

Ниша се радва на привилегирования живот на съпруга на заможен и влиятелен бизнесмен, с когото обикаля целия свят. Синът им, Рей, учи в пансион в родната ѝ Англия и поддържат връзка предимно по телефона, но е отчужден от баща си.

Саманта се бори с живота с всички сили – мъжът ѝ изпада в дълбока депресия, след като загубва баща си и работата си, затваря се в себе си и прекарва дните си на дивана, гледайки телевизия. Сам се опитва да го подкрепи, макар самата тя да се нуждае от подкрепа. Не се чувства комфортно и на работа, където се превръща в мишена за новоназначения си шеф. Бъдещето ѝ в компанията виси на косъм, както и това на дългогодишния ѝ брак.

Сам и Ниша неволно си разменят чантите във фитнеса след тренировка – в дизайнерската чанта на Ниша са обувките ѝ с високи токчета „Лубутен“, докато в тази на Сам са евтините ѝ и невзрачни ежедневни обувки. Принудени да носят чуждите обувки, двете ще се изправят пред редица предизвикателства, за да разберат кои са всъщност.

 

 

„Омъжени жени“ е заглавието на дългоочакваната втора книга на Кристина Кампос, авторката на „Лимонов сладкиш с маково семе“. Този прекрасен роман с много нежност и чувство за хумор разказва за всекидневието на трите главни героини – Габриела, Силвия и Косима. Те са омъжени жени, майки, материално независими от съпрузите си, изградили са стабилен и спокоен живот за себе си и семействата си. Но дълбоко в тях има едно приглушено неудовлетворение, което в крайна сметка ще промени динамиката на взаимоотношенията им. Защото да си щастливо омъжена невинаги означава, че изпитваш желание към съпруга си. А когато откриеш това желание другаде, то е способно да преобърне живота ти.

 


 

През 2023 г. ще излязат още новата книга на Жозе Родригеш душ Сантуш – „Фокусникът от Аушвиц“, „Портокалови мечти“ и „Бадемово щастие“ от Мануела Инуса, последна част от трилогията „Сърцето на дракона“ – „Избор“, от Нора Робъртс, „Слънчеви очила за дъждовни дни“ от Мамен Санчес, „Маслиновото дърво“ от Лусинда Райли и др.

 

 

 

Един от акцентите ни за следващата година е „Коко в хотел Риц от Джоя Дилиберто.Името на Коко Шанел се е превърнало в синоним на стил и елегантност, но легендарната модна дизайнерка има и тъмна страна. Към края на Втората световна война в окупирания от немците Париж двама войници от Френската съпротива я отвеждат от апартамента ѝ в хотел „Риц“ и я подлагат на кръстосан разпит. Обвиненията в държавна измяна са породени от аферата ѝ с немския офицер Ханс Гюнтер фон Динклаге, но по-голямата част от този противоречив период от живота ѝ остава забулен в мистерия. До този момент.

За разлика от десетки французойки, които са задържани и подложени на унижения, модистката е пусната на свобода. Но какво в действителност се е случило по време на този разпит? И дали наистина си е сътрудничила с нацистите, за да спаси един от най-близките си хора?

Изпълнен с любопитни исторически подробности и емоционални истини, „Коко в хотел „Риц“ е роман за избора, който една необикновена жена прави, когато залогът е твърде висок. И за последствията, които определят бъдещето и оставят отпечатък върху цялото ѝ наследство.

 

 

През 2023 г. ще излезе дебютният роман на Алейна Ъркхарт. „Касапинът и орехчето“ е психологически трилър, подходящ за почитателите на Томас Харис и Патриша Корнуел. Авторката работи като помощник-патоанатом и е водещ на популярен подкаст за престъпления.

Романът се появява на пазара в средата на септември и само за десет дни продава 70 000 екземпляра. Заема второ място в класацията за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс“, става бестселър на „Пъблишърс Уикли“, „Уол Стрийт Джърнъл“, „Амазон“, където е обявен и за книга на месеца, по него се планира и телевизионен сериал.

Брутален сериен убиец и съвестен патоанатом се изправят един срещу друг в безспирна надпревара с времето. Детайлите, които авторката умело вплита благодарение на професионалния си опит, подсилват реалистичното звучене и съспенса.

 

 

Следващият вълнуващ и динамичен трилър, който ще излезе през 2023 г., е „Двадесет години по-късно“ от Чарли Донлеа.

Два месеца преди 11 септември 2001 г., датата, която завинаги променя не само историята на САЩ, но и на света, в планините Катскил е извършено жестоко убийство. Жертвата е известен писател. Откритите отпечатъци и следи от кръв и урина водят до Виктория Форд – негова семейна приятелка и тайна любовница. Тя се среща с адвоката си в един от офисите в Световния търговски център на 11 септември, след което изчезва безследно. Двайсет години по-късно, посредством нова технология, нейното ДНК е открито и тя е официално идентифицирана като една от близо трите хиляди жертви на атентатите. Иновационната технология привлича вниманието на водещата на един от най-популярните сутрешни блокове, Ейвъри Мейсън, която заминава за Ню Йорк, за да научи повече. В опит да докаже невинността на Виктория Ейвъри се свърза с детектива, който е водил разследването преди двайсет години – Уолт Дженкинс. Той се е оттеглил в Ямайка след ранното си пенсиониране. ФБР обаче отново го вербува, за да стигне до бащата на Ейвъри – Гарт Монтгомъри. Двамата ще се окажат неочаквани съюзници в разкриването на случилото се не само с Виктория, но и с Гарт.

Актуални заглавия за личностно развитие, бизнес и здравословен начин на живот ще дообогатят разнообразния профил с нехудожествена литература на ИК „Хермес“. Голям акцент за 2023 г. е бестселърът „Смелостта да не те харесват“ от Ичиро Кишими и Фумитаке Кога.

Могат ли хората да се променят? Достатъчно ли е просто да бъдеш такъв, какъвто си? Щастието въпрос на избор ли е? Това са само част от въпросите, с които объркан млад мъж се обръща към уважаван философ. Написана под формата на диалози, „Смелостта да не те харесват“ дава категорични отговори на редица екзистенциални питания. В нея се разглеждат фундаментални концепции, свързани с човешката природа и личностната реализация, които почиват на теориите на Алфред Адлер – един от най-влиятелните психолози на XX век наред с Фройд и Юнг. В рамките на пет срещи философът помага на младежа да осъзнае, че всеки може да избере какъв живот да има, като се освободи от оковите на миналите травми и чуждите очаквания.

С мъдрите си послания за прошката, свободата и личната отговорност книгата открива нови хоризонти пред нас, като ни подтиква да загърбим ограниченията, които си налагаме сами, и да проявим смелост да бъдем себе си въпреки всичко.

За почитателите на българската литература „Хермес“ ще издаде новата книга на Ивинела Самуилова.

През 2023 г. ще излязат и спомени за Нери Терзиева – „Нери“. Автор на изданието е нейният съпруг – писателят Евгений Тодоров. Историята на Нери Терзиева е като сбъдната американска мечта. Израснала в семейство на учител и шивачка, тя успява да завърши журналистика, да стане любимка на телевизионните зрители, пиар на президента Петър Стоянов, уважаван медиен експерт и университетски преподавател. В книгата е разказано за срещите ѝ с личности като Бил Клинтън, принц Чарлс, Жак Ширак, Борис Елцин, Вацлав Хавел и други. Евгений Тодоров е „разкрил“ образа на Нери като човек, професионалист и интелектуалец. Без да спести нищо нито на нея, нито на себе си, нито на обществото, нито на времето, в което живеем.

Изненади ще има и за децата. Сред тях е „Денят, в който пропаднах в приказка“ от Бен Милър.

Лана и брат ѝ – Харисън, са играели заедно често преди, но той вече е твърде голям, затова и твърде зает с уроците. Когато обаче случайно открива в супермаркета портал към света на приказките, Лана бързо осъзнава, че някои игри не са забавни, а и са дори опасни. Злото е на път да завладее приказния свят и момичето се нуждае от помощта на брат си, за да спаси любимите си герои. Дали Харисън ще ѝ повярва, или вече е прекалено късно?

Забавна и увлекателна книга за всички, които обичат приключенията и вярват в магически истории.

 

 

Сигурно добре познавате Татко Вълк, дебелия стар мечок Балу, Черната пантера Багира и разбира се, Маугли. Приключенията на малкото момче, което се изправя безстрашно срещу кръвожадния тигър Шир Хан, оживяват в новото издание на „Книга за джунглата“ благодарение на майсторските илюстрации на Кантен Грибан. Талантливият белгийски художник вече завладя сърцата на българските деца (а и родители) и след „Подарък за мама“ ще ви представим серията му от обичани класически произведения. През 2023 г. ще излязат още „Питър Пан“ и „Пинокио“.

 

 

Очаквайте тези и още много други интересни заглавия от ИК „Хермес“!

Продължавайте да споделяте радостта от четенето и през новата година!