Интригуващата и дългоочаквана книга на Хорхе Букай „Класически приказки, за да опознаем по-добре себе си“ проследява как са възникнали традиционните истории, които се предават от поколение на поколение, каква е тяхната приемственост, как са се съхранили и изменили във времето и пространството в различните култури.
Вижте три интересни факта, които може би не знаете за едни от най- популярните приказки!

 


 

# 1. Грозното патенце

Знаете ли, че личната история на Ханс Кристиан Андерсен до голяма степен се преплита с историята от една от най-популярните му приказки Грозното патенце?

Когато четем и проучваме историята на приказката, добиваме чувството, че Грозното патенце е всъщност автобиографичен разказ на автора й, преработен като метафора, но верен на конкретни епизоди от живота му.

Ханс имал трудно детство. Той преминава през много перипети докато открие своето място.

В последствие, обаче се радва на големи признания. Самата кралица Виктория го кани на закуска в двореца си, тъй като искала лично да се срещне с автора на толкова прекрасни приказки.

Когато навършва 62 години, е обявен с големи почести за почетен гражданин на родния си град Оденсе. Кралят на Дания го удостоява с титлата държавен съветник.

Така грозното патенце се превръща в лебед.

# 2. Храбрият шивач

Може би не знаете, че ...тази приказка е резултат от съчетаването на различни истории в един измислен образ, вдъхновен от разказвачите на героични истории, които обикаляли из Европа и срещу няколко монети разказвали на онези, които искали да ги чуят, предполагаемите си „истински“ подвизи.

Братя Грим умело обединяват кратки отрязъци от други истории, за да сглобят по хитроумен начин прочутата приказка за храбрия шивач.

Двамата братя, студенти по право и привърженици на романтичното и национално движение на бъдеща Германия, събират в своите Приказки народни разкази от германската културна традиция. В тази своя работа те са водени не от посланието или красотата на тези приказки, а както заявяват, от желанието да запазят от изчезване германския литературен фолклор.

# 3. Малката русалка

Малцина знаят, че...

Историята за малката русалка произхожда от славянската митология, населена с водни създания, които обитават реки и езера. Очарован от тези образи, които освен това възпламенявали романтичния му национализъм, Андерсен превръща историята в приказка.

От същата матрица са възникнали над двайсетина приказки и легенди, които разказват за опасната среща между тези речни нимфи и хората.

Впуснете се смело в това приключение, за да изживеете всички вълнения и трепети, свързани с любимите ви класически истории. Вижте приказния свят през очите на Хорхе Букай!

Повече информация за „Класически приказки, за да опознаем по-добре себе си“.