Едно от най-красивите места, които човек може да посети, е Ватикана, Рим. Всеки, който е бил там, остава без дъх от смайващата красота и величествените произведения на изкуството. Като човек, емоционално свързан и носталгично настроен към този град-държава, няма как да остана безучастна щом видя книга с името "Ватиканът". Душ Сантуш ни представя Томаш Нороня - виден историк и специалист по древни езици и криптоанализ. Той е напът да направи археологическо откритие, когато бива повикан в кабинета на не кой да е, а на самия Папа. Оттук насетне Жозе Родригеш ни показва целия си потенциал на подготвен автор в жанра, превеждайки ни през много стари документи, записки и пророчества, които са тясно свързани със ситуацията, пред която Ватикана е изправен. Четейки страниците преминаваме през различни епохи, които отключват много отговори на създалите се въпроси. Впускаме се с бясна скорост във войната между радикални ислямисти и християни. Атентати, контрабанда, неочаквано отвличане се преплитат в създалото се напрежение в целия свят.

Звучи банално, но всяка страница от "Ватиканът" те кара да четеш още и още, докато не стигнеш до последната дума, намерил решенията на всички загадки. Ако смятате, че Ватикана е само красиво място, където властват мирът и спокойствието, то определено трябва да се осмелите да посегнете към тази книга, която ще ви отведе отвъд пределите на Светия престол. Повярвайте ми, няма да съжалявате, още повече ако сте любители на историята - Жозе Родригеш душ Сантуш знае как да представя факти и исторически събития по интересен и предизвикващ любопитство начин!

Той е един от най-утвърдените автори в световен мащаб, а вече и на българския литературен пазар, спечелвайки читателите с успешните "Мъжът от Константинопол" и продължението "Милионерът в Лисабон".

Повярвайте ми, след прочит на една от неговите творби, ще се върнете в книжарницата за още най-малко две!

 

Автор на текста: Вяра Недкова, книжарница "Хермес"- Пловдив