Опра Уинфри е най-влиятелната телевизионна водеща не само в САЩ, но и в целия свят. 25 години тя забавлява, информира и вдъхновява милиони зрители не само от малкия екран, но и като автор на бестселъри. Постиженията й като журналист и филантроп я нареждат сред най-уважаваните и обичани обществени личности днес. В най-новата си книга „Храна, здраве и щастие“ тя ни допуска не само в живота си зад кулисите, но и в кухнята си, като наред с изпитани рецепти, споделя спомени и истории за дългия си път към здравето и щастието.

Опра Уинфри нов книга Храна, здраве и щастие

Как решихте да напишете готварска книга?
От известно време приятелите ми ме приканват да напиша готварска книга със здравословните рецепти, които използвам. Аз пък отдавна си мисля да пиша за борбата ми с наднорменото тегло и опитите ми да се науча истински да се наслаждавам на храната. „Храна, здраве и щастие“ се появи като естествен резултат от всичко това.

Oбичате ли да готвите или го правите по-скоро от необходимост?
За мен готвенето не е задължение – обичам да го правя и обикновено, когато готвя, е за удоволствие. Имам си и златно правило: не готвя за повече от шест човека, защото правя всичко на око, не премервам нищо. Ако ми трябва храна за повече хора, си търся помощници. 
Вярвам също така, че храната е първата стъпка към създаването на общност. Независимо дали е бизнес среща, обяд с колегите или хапване с приятели, храненето заедно има силата да ни сближава.

Храна здраве щастие - книга с рецепти от Опра Уинфри

Имате ли си любимо ястие?
Аз съм голям фен на сорбето. Всеки ден си правя по едно с различен вкус и в „Храна, здраве и щастие“ съм дала няколко рецепти. Имам си и любим ресторант в Ню Йорк, в който готвачът често експериментира с подправките, смесва нетрадиционни вкусове – подход, който вдъхнови някои от любимите ми рецепти в книгата.

Промени ли се отношението ви към храната през годините?
Аз израснах във ферма с баба ми. Отглеждахме сами храната си, шиехме си дрехите... Така живееха всички бедни хора, а аз исках да съм като богаташите, които виждах по телевизията. Сега животът ми се преобърна на 360 градуса и в момента притежавам 16 акра био ферма в Мауи, за която се грижа ежедневно.

Говорихме за храната, а какво може да ни кажете относно здравето и щастието?
На първо място, ключът е в баланса – мога да ям всичко, стига да не е наведнъж. А това е отражение на основна житейска философия: може да имаме всичко, но не можем да го имаме наведнъж. 
Важно е да се научим сами да си задаваме стандартите за красота, а не да се опитваме да се поберем в нечии чужди очаквания и размери. 
Освен това всеки ден отделям по малко време само за себе си, обикновено, за да медитирам и да благодаря за това, което имам. Вдишвам, отпускам се и си напомням да живея в настоящия момент. За мен това е първата крачка към успеха и щастливия живот.

 

Вижте повече за новата книга на Опра Уинфри тук.