Георги Мишев – един от най-забележителните български писатели и сценаристи

georgi_mishev_hrm

Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“ и др. 
В периода 1958–1967 г. е окръжен кореспондент на в. „Септемврийче“ в Ловеч и е член на литературен кръжок „Христо Кърпачев“. През 1966 г. е организатор и съставител на първия алманах на писателите в Ловеч, озаглавен „С дъх на люляк“.
По негови сценарии са заснети филмите: „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др.

Георги Мишев е носител на множество признания и награди:

  • Заслужил деятел на културата (1981)
  • Специална награда на XV кинофестивал на българския игрален филм (1978)
  • Награди от кинофестивали в Локарно, Карлови Вари, Москва и др.
  • Националната награда за детска литература „Петко Р. Славейков“ (2003)
  • Голямата награда за литература на Софийския университет (2006)
  • На 27 април 2006 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ – за принос в утвърждаване престижа на Ловеч в страната и чужбина
  • На 7 март 2014 г. получава Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“, връчвана от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата
  • През 2015 година писателят получава Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата, връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова
  • Награден е от министъра на културата Вежди Рашидов със „Златен век“ – огърлие
  • През 2015 г. Община Добрич му връчва Национална литературна награда „Йордан Йовков“
  • На 11 май 2016 г. е удостоен с наградата „Стоян Михайловски". Отличието се присъжда за безспорни постижения на писатели или публицисти в областта на сатирата, философско-морализаторската и религиозна поезия и проза.

През 2019 година очакваме и нова книга от писателя, която ще бъде своеобразно продължение на „Мир на страха ни“ и ще събира истории, бележки и спомени от миналото на твореца.

 

Георги Мишев за „Дунав мост“

Print

 

В пътепис отпреди век и половина пишеше за река Дунав от Видин до морето: „Най-живописният участък. Народът, който живее на този висок бряг, един ден ще бъде най-богатият в Европа“. Това е имал предвид хан Аспарух, когато забил копие на същия бряг.
Така се получили разораните целини, китните селища с белите къщи, пълни с челяд. Широките дворове със стада. Магна силва булгарика, великата гора от Ком до Емине, (пълна) с дивеч и народни закрилници.
Реших да напиша книга за потомците на хана.
Но срещнах съпромат. (Съпротива на материала.) Гората се оказа изсечена от закрилниците (за валута). Вместо към три реколти, потомците бяха се устремили към три морета. И бяха загубили три войни. Утешаваха се на третата ракия. Вместо два-три тунела под Балкана, правеха бригадирски хаинбоази за танкове и бетеери. Накрая построиха два Дунав моста, за да се изниже половината население към четирите посоки на компаса. С еднопосочни билети.
Накрая се получи и книгата, не замислената, а друга.
Съжалявам – получи се книгата, която държите.
Сори!

От автора

 

По романа е заснет нашумелият сериал „Дунав мост“. Вижте повече за книгата тук.