„Морски записи“ е дебютната книга на Антон Георгиев, но авторът е добре познат от инстрагам профила си със същото име, където публикува, както той ги нарича „частици“, мисли, стихове и откъси от разкази обединени от общата тематика за морето и морските хора. Вдъхновен от разказите на жителите от крайморските градчета или просто обрисуващ емоциите и копнежите по отминалото лято, Антон Георгиев създава идилична атмосфера, в която лятото присъства толкова наситена, но също така и отсъства.

„Август имаше странна сила. Сливаше пот и сълзи, приятели и непознати, вода и огън, бряг и море, нощ и ден. Всичко беше като сън.“

На пръв поглед „Морски записи“ може да изглежда идеалната книга за плажа, но бих препоръчала, да се прочете непосредствено след почивката.

За да ви върне все още прясното усещане на водни пръски по кожата.

За да припомни шума на вълните.

За да си представите най-наситеното синьо.

Антон Георгиев много умело е уловил онова носталгично усещане за безвремие, мечтателността и дори дозата фантазия, която си придаваме всеки пък, когато отидем до морето. Не защото няма да се върнем, а защото искаме да останем. Но тук е разковничето, което авторът така леко загатва – морето принадлежи на лятото, магията му е истинска, само когато знаеш, че ще е за малко.

„Може би всички твои спомени ще потънат в морето. И един по един то ще ги избута към брега. За да ги разбие в пяната на вълните, докато не се превърнат в пясък.“

С достатъчно доза хумор и изказ на опитен летовник, Антон Георгиев поне за малко ще ви пренесе отново на брега, ще ви развълнува, замечтае, ще опише вълните, небето, хазяйката, дори летния вирус – този неканен спътник. И неусетно книгата ще свърши.

Може дори да я приключите в обедната почивка, на първия си работен ден, след безвремието в Созопол. И носталгията, която носи този сборник с кратки разкази, стихове и фрагменти, няма как да не ви убегне. Но знаете ли кое е най-хубавото? Винаги се връщаме до морето, то винаги ни притегля. И винаги ни чака. А до следващото лято, винаги може да препрочитате „Морски записи“.

 

Автор на текста: Магдалена Младенова, книжарница "Хермес" - Стамболийски