Авторът на тази прекрасна книга е популярен със своите кратки мисли на морска тематика, които събират стотици харесвания в интернет пространството. Истинският му талант обаче според мен се разгръща в малко по-дългите текстове.

Една от историите в „Морски записи” ни повежда навътре в гъстите гори, сред храсти и тръни. През очите на един величествен елен, чийто рога сочеха нагоре към хилядите съзвездия виждаме как Странджа се променяше откъм морето...За да отнесе старото и да освободи път на новото, каквото и да е то... Живописен разказ за планината и морето, за деня и нощта, за слънцето и звездите, за земята и небето, за живота и смъртта.

Друга ни разказва, че зад пронизващите викове на преминаващи гларуси, които хората намираха за досадни, понякога се криеше нещо, което трябва да стига до този свят и че всеки полет първо беше падане надолу.

Запознава ни с ветровете, всеки със своето различно име. Леванди – могъщият източен вятър на открито море; Крадец – така казваха на този вятър откъм планината. Той вземаше думи и мисли и ги отнасяше навътре в морето. За да останат там завинаги; Търсача – промушва се между южняка и северняка, между бриза и бурята... Няма посока... Търси. Казват, че е гласът на тези, които са загубили нещо ценно и обикалят земята, за да го намерят. 

Живопис, мистерия и загадки, сред кратки мъдрости, се редуват с другите истории, които ни карат да се смеем от сърце. Летният вирус, образът на морската хазяйка като изчезващ вид ни забавляват искрено. И е абсолютно задължително група японски учени незабавно да тръгнат към Българското черноморие и да изучат хазяйките, докато не са изчезнали напълно. Те не просто засичат намеренията за шумна музика, нелегални гости или оставен включен климатик, докато се печеш цял ден на плажа, но сякаш четат дори мислите за тези подли идеи...Разбирането и изучаването на тези суперсили на хазяйката някой ден може да се използва за различни общополезни дейности като борба с престъпността, несъобразителността и справяне с екологичните проблеми на цялата планета.

Книгата е морска, да, но можете да я четете и в града, и в това време от годината, по което виното... е най-хубаво. Tа да ви кажа, че и тя като виното носеше сладкия вкус на лятото и разпалваше топлината на неговите нощи.

Автор на текста: Мила Кръстева, книжарница "Хермес" - Пловдив

П. П. Текстовете в курсив са цитати от книгата, но за да усетите истинската им сила, просто я прочетете.