От доста време не бях чела толкова добра книга, която да ме грабне още от първите си страници и да не ме пусне до края. „Дървото на ангелите“ от Лусинда Райли за мен е книга без слабо място. Сюжетът е толкова динамичен, че не те оставя да се замислиш, а просто прелиташ през страниците, за да продължиш да потъваш в живота на героите.

Действието в книгата започва през 1945г. с една танцьорка, чийто живот тотално се обърква. Грета работи в известен лондонски клуб, където се запознава с милия Дейвид и така започва тяхното дългогодишно приятелство. Героинята се влюбва в американски войник, който обаче я изоставя бременна. Добрият ѝ приятел Дейвид веднага измисля решение - той приютява Грета в имението „Марчмънд Хол“, чийто собственик е неговият чичо. На пръв поглед всичко изглежда се подрежда, но истината е, че истинското развитие на романа започва именно след пристигането на героинята в имението.

„Любовта можеше да променя съдби и да контролира животи. Какво контролираше неговия собствен?“

След години Грета претърпява инцидент и губи паметта си, превръщайки се в човек без минало. Каква е причината тя да не си спомня – скрити истини, болка или тайни, които променят съдби…. Когато четях книгата в секундата, в която си помислех, че всичко ще се подреди, веднага в историята настъпваше неочакван обрат.

„Любовта е много особено нещо, Ческа. Може да промени живота ти, да те накара да правиш неща, които на бистър ум биха ти се сторили нередни.“

В „Дървото на ангелите“ ще откриете драма, обрати, глупави избори, любов, приятелство по-важно от всичко друго, всеотдайна майчина обич и най-неочакваното -  неколкократни опити за убийство. Затова не се оставяйте на сладката корица да ви подведе.

За книгата би могла да се каже още толкова много, но оставям на вас да я прочетете и изпитате своите вълнения.

 

Автор на текста: Камелия Салачкова, книжарница „Хермес” - Пловдив