Щефани Щал успява да си извоюва място сред авторите на книги за приложна психология благодарение на своя достъпен стил, включващ полезни съвети, примери и конкретни практически насоки. Това прави книгите й популярни не само сред читателите, но и сред експертите в областта. А почти всяко нейно заглавие се нарежда сред бестселърите на немския книжен пазар.

Щал е родена и израснала в Хамбург. Завършва психология, а днес работи като семеен психотерапевт и автор на свободна практика. Често е канена за лектор по теми като страх от обвързване, самоусъвършенстване и самоуважение.

 


7 цитата от „Опознай себе си“


С любовта в живота винаги е така: ако можем да обичаме само онова, което е съвършено, това не е истинска любов.

***


Нека да сме наясно: да приемаме себе си не означава да харесваме всичко у себе си, а да сме наясно с това, което сме. Това е пълната противоположност на самоизмамата и омразата към себе си. Да приемам себе си означава да приемам, че емоциите ми – както положителните, така и отрицателните – са част от мен и че имам право да ги изпитвам. Да приемам себе си означава да съм наясно както със силните си страни, така и с лимитите си. Защото само след като ги осъзная, мога да ги приема и, ако искам, да работя върху тях.

***


Колкото повече се опознаваш, толкова по-лесно ще ти бъде с околните – както и на тях с теб.

***


Истинската близост възниква само чрез автентичност, искреност и емпатия.

***


Можеш да промениш само онова, което осъзнаваш.

***


Нямаме недостатъци, а само специални ефекти!

***


Има много по-смислени неща от това да бъдем перфектни, например да се държим достойно и да се наслаждаваме на живота.