Хората сме устроени така, че почти постоянно мечтаем за нещо. За работата, която искаме от малки, за сплотено семейство, да видим на живо любимия си изпълнител. Но сякаш най-често си мечтаем да опознаем някое красиво и различно място. И тъй като пътуването с книга винаги е лесно и безопасно, ви каним да посетите 5 такива дестинации чрез сборника „Мечтани пътешествия“.


1. Разходка из Кривата гора

Нове Чарново, Полша 


Кривата гора е една от най-любопитните дестинации в „Мечтани пътешествия“. Все още е неразгадана мистерия какво кара дърветата в тази гора да растат с 90-градусово изкривяване в основата на ствола. Дали се дължи на снежна буря или пък е дело на хората, които отглеждат изкривени дървета за направа на мебели?   Не е изненада, че посещението на тази гора е вдъхновила много хора през годините да разказват за нея, да я изследват или дори рисуват. Писателката Ада Дориан, например, включва този феномен в книга си „Пияни дървета".


В България също се наблюдава подобно явление. „Пияната гора“ се намира в местността Чаирски езера, между селата Триград и Мугла, само на 10 минути от хижа „Чаирски езера“. Гората е наклонена, заради свличане на земните пластове, върху които расте. Много от дърветата са наполовина изкоренени, други са наклонени в различни посоки, но въпреки това са живи и растящи. Стремежът им да върнат вертикалното си положение спрямо земята ги кара да растат в странни и зигзагообразни форми и ги превръща във впечатляваща гледка за туристите.


2. Красивата Синя лагуна в Исландия


Синята лагуна е може би най-атрактивната и красива минерална баня на планетата и един ден, прекаран тук, би бил несравнимо удоволствие за сетивата. Внушителният геотермален спа център, разположен на полуостров Рейкянес, на 39 км от Рейкявик, се захранва от близката геотермална централа и е заобиколен от енигматични вулканични скали. Синкавият оттенък на водата се дължи на силициевия диоксид и други минерали, разтворени в нея, и на специфичния начин, по който те отразяват слънчевите лъчи. Потапянето във водите с температура 39°С има чудесен целебен ефект. Това е място, на което в един и същи момент да си починете, но и да се насладите на много красива природа.


3. Леденият хотел в Юкасерви

Швеция

Много от нас обичат да съчетават красивите гледки с наистина атрактивно преживяване, за което да разказват месеци след пътешествието. Е, за тези приключенци имаме идеално предложение.  Всяка година през ноември и декември в Северна Швеция се изгражда хотел от сняг и ледени блокове, изсечени от замръзналата река Торне, и всяка година се стопява, завръщайки се в същата река пет месеца по-късно. Всичко в хотела е направено от лед или смес от лед и сняг, наричана „snice“. Няма две напълно еднакви стаи, тъй като всяка година архитектите и скулпторите представят идеите си за дизайн, сред които журито избира най-добрите. През последните тридесет години леденият хотел е не само артинсталация, но и атрактивно място за отсядане и нощувка. Температурите в помещенията трябва да се поддържат под 0°С и обикновено са около –5°С, но за сметка на това ще разполагате с кожи от северен елен и специални спални чували, тествани в полярни условия, в които да ви бъде топло.


4. Удивете се на красотата на езерото Морейн

Национален парк „Банф“, Канада


Езеро, което е скрито между скални планини и покрито с лед, може би не е най-изкушаващата дестинация за нас. Спокойните яркотюркоазени води на езерото Морейн обаче, отразяващи околния пейзаж от Национален парк „Банф“, създават гледка, която може да съзерцавате с часове. Естествената красота на природата там е толкова голяма, че докато се намирате на бреговете на езерото не усещате студа.  Отделно езерото предлага и различни дейности, които ще допаднат на по-спортните натури. Една от най-популярните е и едно от най-силните преживявания още отпреди век, а именно карането на кану. Любопитна подробност е, че може да си наемете и гондола. Много от туристите остават и край езерото, за да ловят риба или просто да си почиват. 


5. Плувайте в подземни сеноте

Юкатан, Мексико


Голяма част от нас може би свързват Мексико с много танци, люта храна и фантастични плажове, на които да събираме тен по цял ден. Най-вълнуващо обаче се оказва плуването в подземните вирове – сеноте, където според маите хората могат да разговарят с боговете. На територията на Юкатан има много такива вирове с кръгла форма и отвесни стени. Водата в тях е богата на минерали, чиста, прозрачна и изпълнена с разноцветни рибки. Това е място, където можете да грабнете шнорхел и да поплувате, но в същото време да се насладите на красиви и необичайни гледки. 

Ако в момента търсите още алтернативни начини за пътуване, може да намерите идеи в "Компас на ценностите" и "Енциклопедия на пътешественика: Европа"