Според Мандийп Рай основната разлика между различните култури са ценностите. Затова и в своята книга тя ни води на едно по-различно пътешествие из 101 страни по света. Както Дийпак Чопра казва: „Компас на ценностите“ e увлекателно четиво, което ще ви отвори очите и ще ви помогне да разберете себе си и другите по задълбочен и в същото време практичен начин.“


А ние ви каним да опознаете 4 от тях, които определено може да сложим в графа любопитни.


1. Нигерия: Хъс


На първо четене Нигерия не е най-положителното място на света. Това е страна, където не може да се разчита нито на държавата, нито на инфраструктурата. Мандийп Рай разказва, че е истински късмет, ако електричеството работи по 1 – 2 часа на ден. Въпреки това обаче Рай ни уверява, че там няма да срещнем лентяйство или самодоволство. Нигерийците са водени от подтика да печелят, да постигат, да се изкачват. И културата, и реалността подтикват хората да разчитат на себе си. Това послание – че можеш да се справиш – се вижда, накъдето и да се обърнеш. Лагос като нищо би могла да е световната столица на личното развитие. И въпреки че с хъс не може да се компенсира липсата на електричество или постоянно сриващия се интернет, ние всички разчитаме на него, за да се чувстваме мотивирани и вдъхновявани.


2. Коста Рика: Мир


В частта за Коста Рика Мандийп Рай ни запознава с фразата „Пура вида“, която буквално се превежда като „чист живот”. Тази фраза означава не само да живееш добре, но и да бъдеш оптимист и да се чувстваш щастлив и удовлетворен. Според Рай Коста Рика те кара да се чувстваш като в рая – има плажове, гори, вулкани и ферми за пеперуди. Карибското крайбрежие среща тропическите гори на Централна Америка – можеш да прелетиш над дърветата по въжената линия, на другия ден да направиш изкачване до вулкани, да влезеш в пещери с прилепи или да направиш горско къпане. Обстановката те кара да изпаднеш точно в състоянието на задоволство, което символизира пура вида. И въпреки че не е лишена от предизвикателства, Коста Рика показва, че не е задължително мирът да е идеалистична визия – той може да бъде практическа, трайна реалност.


3. Бразилия: Любов


Със своите златни плажове, изключително красиви хора и експресивна музика и танци Бразилия често се смята за една от романтичните столици на света. Според Мандийп Рай в Бразилия обаче любовта не е само романтична. Хората показват обичта си към околните и я споделят както на колективно, така и на лично ниво. Карнавалът в Рио, най-големият уличен фестивал в света, е целодневно тържество на любовта. В продължение на повече от 15 часа почти два милиона души ядат, танцуват и пътуват заедно – безчислена тълпа празнува като едно цяло, обича и живее за момента. Докато е била там заедно със сестра си Мандийп Рай е наблюдавала как хората изразяват любов, като се грижат един за друг – проверяват дали околните пият достатъчно вода и ги привикват да отидат на сянка и да си починат от време на време. Участващите в карнавала дори се масажират взаимно, за да се ободрят. Важно е всички наоколо, и приятели, и непознати, да си прекарат добре, също като теб.


4. Хърватия: Приятелство


В Хърватия Мандийп Рай се е натъкнала на много случки, които й показват, че за хърватите приятелството е нещо наистина много важно. Дали трябва да те закарат някъде в 4 сутринта, изпитваш финансови затруднения или си преживял нещо тежко, приятелите ще се отзоват с нужната подкрепа, била тя парична, или морална. В повечето страни, когато някой изгуби близък човек, той получава писма, обаждания или кратки посещения. Хърватите отиват при скърбящия и остават при него няколко дни или седмици, като му помагат с каквото трябва, за да си стъпи отново на краката. За всички нас приятелите са мрежа, която ни поддържа през целия живот. Според Рай обаче за хърватите приятелите са част от семейството.

А знаете ли коя е най-голямата ценност за българите според „Компас на ценностите“? Прочетете повече за нея тук.
Ако търсите още начини да пътувате чрез книгите, не пропускайте и сборника „Мечтани пътешествия“, който събира 500 интересни дестинации.